Šonedēļ "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā par ārkārtīgi plašu sabiedrisko rezonansi izraisījušo Kristīnes Misānes lietu pirmo reizi publiskā diskusijā tikās visu lietas risināšanā iesaistīto pušu pārstāvji. Ārlietu un Tieslietu ministrijas, kā arī Ģenerālprokuratūras pārstāvji skaidroja, kas, kā un kad darīts, lai palīdzētu Dānijas cietumā izdošanu gaidošajai Latvijas pilsonei. Savukārt Misānes māsa Mārīte Batraka un bijušā dzīvesbiedra advokāts Rihards Niedra izklāstīja strīdā iesaistīto pušu versijas par to, kā un kādēļ ģimenes konflikts izaudzis līdz starptautiskam mērogam.

Tieši diskusijas "Kas notiek ar Kristīnes Misānes lietu?" laikā no Dānijas tika saņemta vēsts, ka Misānes izdošana Dienvidāfrikas Republikai (DĀR) ir apturēta. Dienu vēlāk kļuva zināms, ka Dānijas prokuratūra nolēmusi atcelt pagājušajā nedēļā pieņemto tiesas spriedumu par Misānes izdošanu DĀR un viņa tiks izdota Latvijai. Apcietinājumā Dānijā Misāne atradās kopš 2018. gada beigām. Ārlietu ministrijas pārstāve Kristīne Līce izklāstīja vairākas nianses par to, kādus argumentus valdība minējusi savā prasībā Eiropas Cilvēktiesību tiesai.

Ģenerālprokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta virsprokurors Aivars Ostapko diskusijā atklāja, ka pēc izšķirošo pierādījumu saņemšanas šā gada 17. februārī prokuratūra un tiesa nepilnu 24 stundu laikā izdarījušas visu, lai izdotu Eiropas apcietinājuma orderi un pieprasītu Misānes izdošanu Latvijai. Kamēr Misānei inkriminēta vien saskarsmes tiesību pārkāpšana, šāda pamata īsti nav bijis.

Atklājās arī, ka līdztekus civilprasībām par Misānes meitas tēva Johana Groblera tiesībām tikties ar meitu, Latvijā saistībā ar Misānes lietu jau ierosināti kriminālprocesi. Misānes ģimenes locekļi vērsušies tiesībsargājošajās iestādēs saistībā ar draudiem, bet Groblers apsūdzējis savas meitas māti nepatiesu ziņu sniegšanā par it kā piedzīvotu vardarbību.

Diskusijas "Kas notiek ar Kristīnes Misānes lietu?" spilgtākās epizodes:

Misānes māsa diskusijā uzsvēra, ka līdzšinējie notikumi šajā lietā viņai liek apšaubīt to, cik demokrātiska un tiesiska valsts ir Dānija – 02:27.

Virsprokurors Ostapko detalizēti izskaidroja Latvijā un Dānijā pastāvošās atšķirības kriminālsodos, kas paredzēti par saskarsmes tiesību pārkāpšanu – 13:09.

Lode prognozēja, kad varētu noslēgt tiesiskās palīdzības līgumu ar DĀR, kā arī paskaidroja, ko tas dotu Misānes lietā – 21:51.

DĀR pilsoņa Groblera advokāts Niedra atklāja sava klienta versiju par to, kādēļ Misāne nonākusi Interpola meklējamo personu sarakstā. Viņš skaidroja Groblera lomu šajos notikumos – 28:14.

Izskanēja pretrunīgas interpretācijas par to, kādas ir Latvijas institūciju tiesības un pienākumi gadījumos, kad valsts pilsonis ir iekļauts starptautiski meklējamu personu sarakstā – 38:21.

Groblera advokāts Niedra izvērsa sava klienta versiju par DĀR tiesas noteikto aizliegumu viņa klientam tuvoties Misānei – 45:40.

Turpretī Batraka atklāja, ka aizliegums tuvoties un kontaktēties Misānes ģimenes locekļiem Grobleram ir noteikts arī Latvijā – 48:06.

Diskusijā arī noskaidrojās jaunas detaļas par Misānei DĀR draudošo līdz pat 15 gadus ilgo cietumsodu – 55:43.

Tika apgalvots, ka iepriekš, kad Groblers bijis Rīgā, viņam piedāvāts mierizlīgums, kam viņš nav piekritis. Izskanēja atšķirīgi viedokļi par to, vai pret Misāni celtās apsūdzības tiktu atceltas, ja to pieprasītu Groblers – 59:10.

Tieši diskusijas laikā Batraka no Misānes advokāta Dānijā saņēma vēsti, ka Dānija apturējusi Misānes izdošanu DĀR – 01:11:20.

Diskusijas noslēgumā izskanēja arī vērtējumi par to, ko Latvijas institūcijām un amatpersonām būtu jāmācās no šīs skaļās lietas – 01:24:36.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!