Viens no dokumentiem, kuru pirms balsojuma par jauno valdību parakstīja koalīcija, ir sadarbības līgums. Šai dokumentā definēti principi, pēc kuriem darbosies jaunais Ministru kabinets. "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā deputāti sīkāk iztirzāja pāris līguma punktus, kas būs īpaši svarīgi turpmākajā darbā.

"Gadījumā, ja kāds no sadarbības partnera frakcijas deputātiem nav balsojis "par" uzticības izteikšanu Ministru kabinetam vai Ministru kabineta izstrādāto gadskārtējo valsts budžeta projektu, tiek pieņemts, ka attiecīgais deputāts nav uzskatāms par pie sadarbības partnera frakcijas piederošu deputātu šī līguma izpratnē," teikts jaunās valdības sadarbības līgumā.

Šobrīd konkrētais punkts attiecināms uz tiem pieciem partijas "KPV LV" deputātiem, kas balsoja pret Kariņa valdību: Iveta Benhena-Bēkena, Aldis Gobzems, Linda Liepiņa, Karina Sprūde un Didzis Šmits. Šie deputāti, kā nolasāms sadarbības līgumā, vienlaicīgi pieder un nepieder "KPV LV" frakcijai.

Tāpat valdības sadarbības līgums punktā 2.8. paredz, ka atsevišķos jautājums partneriem būs pieļaujams brīvais balsojums. "Sadarbības partneri respektēs cits cita tiesības virzīt likumprojektus un pie to frakcijām piederošiem deputātiem balsot atšķirīgi, šādos jautājumos: pilsonības piešķiršana Latvijā dzimušajiem nepilngadīgajiem nepilsoņu bērniem; nelaulāto dzīvesbiedru tiesību paplašināšana; kopdzīves likums; holokausta rezultātā zudušo Latvijas ebreju kopienu īpašuma tiesību restitūcija un kompensācija; Eiropas Padomes Konvencijas par vardarbības pret sievietēm un vardarbību ģimenē novēršanu un apkarošanu ratifikācija," nostiprināts līgumā.

Kā paskaidro Ašeradens, viss dokuments veidots "pēc konsensusa principa", taču bija jautājumi, kuros partneri nevarēja vienoties, tāpēc pievienoja šo punktu par brīvajiem balsojumiem, jautājumos, kas atsevišķām partijām ir svarīgi, bet citām nepieņemami.

Koalīcijas padomes it kā vairs nav, taču līgumā definētas sadarbības sanāksmes, kas būtībā atbilst tam pašam vecajam modelim. Ir gan noteikts: "Nav pieļaujams, ka šajās sanāksmēs piedalās personas, kurām nav saistības ar izskatāmo jautājumu."

Arī raidījuma laikā valdības pārstāvji liek saprast, ka mainījies vien nosaukums, jo tāds bija "KPV LV" prasība likvidēt koalīcijas padomi, saturiski izmaiņu ir maz.

Pilnu sadarbības līguma tekstu meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!