Partija "KPV LV" nepretendē uz Saeimas priekšsēdētāja amatu, otrdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā norādīja politiskā spēka Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems.

Jau pēc nepilnas nedēļas – 6. novembrī – 13. Saeima pulcēsies uz pirmo parlamenta sēdi. Gobzems intervijā atzina, ka "KPV LV" ir pilnīgi skaidrs, kā politiskais spēks rīkosies 6. novembrī. "Mēs vakardien ļoti garu topošās frakcijas sēdi noturējām. Runājām par visiem jautājumiem, kas saistīts ar pirmo Saeimas sēdi. Mūsu darba plāns ir ļoti skaidrs un vienkāršs," atzina "KPV LV" līderis. Viņš piebilda, ka paralēli līdz 6. novembrim "KPV LV" runās ar potenciālajiem partneriem par to, kā tiek redzēta vadība parlamentā.

"Tas, kas skaidri ir jāpasaka, ka "KPV LV" ir nolēmusi, ka tā nepretendēs uz spīkera amatu," uzsvēra politiķis. Politiskais spēks gan uztur savu kandidātu attiecībā uz premjera amatu.

Vaicāts, vai pirmajā 13. Saeimā varētu ievēlēt tā dēvēto pagaidu prezidiju, Gobzems uzsvēra, ka juridiski tāda formāta kā "pagaidu prezidijs" nav. "Ir prezidijs, kuru pēc tam var pārvēlēt," atzina politiķis. Viņš solīja, ka "KPV LV" izturēsies atbildīgi un balsos par prezidija ievēlēšanu.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) premjera amata kandidāts Jānis Bordāns atzina, ka iespējami ir abi scenāriji – gan pagaidu prezidijs, gan "reāls" prezidijs. Viņš uzsvēra, ka diezgan ticams ir variants ir par pagaidu prezidiju. Proti, tādu, kurš vēlāk būtu jāpārvēl. To gan ietekmēs tuvāko dienu notikumi.

Par prezidiju šobrīd starp politiskajiem spēkiem notiek konsultācijas, atzina Bordāns. Vaicāts, vai JKP pretendē arī uz Saeimas priekšsēdētāja amatu, viņš atbildēja apstiprinoši. Politiķis informēja, ka JKP ir vairāki kandidāti uz šo augsto amatu, taču konkrētus uzvārdus viņš nenosauca.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Ministru prezidenta amata kandidāts Artis Pabriks atzina, ka valstiski būtu labāk, ja jaunnedēļ ievēlētu prezidiju, kurš varētu ilglaicīgi strādāt. Partiju apvienības ieskatā ir nepieciešams panākt izmaiņas Saeimas kārtības rullī, lai prezidijā būtu pārstāvētas visas 13. Saeimā darbojušās partijas.

"Saeimas darbs ir darbs, kas prasa visu partiju līdzdalību. Arī opozīcijas partiju līdzdalību," uzsvēra "Attīstībai/Par!" līderis.

Vienlaikus viņš atzina, ka nevienam no politiskajiem spēkiem šobrīd nav "pilnīga skaidrība", kā nākamnedēļ norisināsies prezidija ievēlēšanas process.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka prezidijs sastāv no priekšsēdētāja, diviem viņa biedriem, sekretāra un viņa biedra, to nosaka Saeimas kārtības rullis. 12. Saeimā parlamenta priekšsēdētāja ir Ināra Mūrniece (NA), Saeimas priekšsēdētājas biedri ir Gundars Daudze (ZZS) un Inese Lībiņa-Egnere, parlamenta sekretārs ir Andrejs Klementjevs (S) un viņa biedrs ir Gunārs Kūtris. No šiem 12. Saeimas pārstāvjiem 13. Saeimā nav pārvēlēts tikai Kūtris.

Kā skaidrots kārtības rullī, priekšsēdētājs reprezentē Saeimu, vada Saeimas sēdes un gādā par kārtību tajās. Priekšsēdētāja prombūtnes laikā viņa pienākumus pilda kāds no viņa biedriem pēc savstarpējas vienošanās. Tāpat priekšsēdētājs un viņa biedri sadala savā starpā kārtējos darbus, arī sēžu vadīšanu. Jāpiemin, ka Valsts prezidenta prombūtnes laikā viņu aizvieto Saeimas priekšsēdētājs, to nosaka Satversme.

Prezidijam ir virkne uzdevumu. Piemēram, tas sastāda Saeimas sēžu darba kārtību un nosaka Saeimas darbinieku amatu sarakstu, kā arī Saeimas darbinieku atlīdzības sistēmu. Noteikts, ka prezidijs darbojas nepārtraukti visu Saeimas pilnvaru laiku.

13. Saeimas pirmo sēdi atklās iepriekšējā parlamenta sasaukuma priekšsēdētāja Mūrniece vai prezidija uzdevumā cits prezidija loceklis. Šī persona sēdi vadīs līdz brīdim, kad 13. Saeima ievēlēs jaunu priekšsēdētāju. Līdz ar Saeimas priekšsēdētāju tiks ievēlēts viss prezidijs. Balsošana notiks ar vēlēšanu zīmēm.

Vēstīts, ka otrdien tiešraidē "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā tikās trīs premjera amata kandidāti, kurus Vējonis turpina izvērtēt: Gobzems, Bordāns un Pabriks.

Tāpat ziņots, ka otrdien parlamentā norisināsies 13. Saeimā ievēlēto politisko spēku pārstāvju sanāksme. Tajā tiks izskatīti jautājumi, kas saistīti ar 13. Saeimas pirmās sēdes darba kārtību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!