Latvijā būtu jāaizliedz translēt apmēram četri Krievijas televīzijas kanāli, kuri nedarbojas kā mediji, bet izplata dezinformāciju – tā, viesojoties "DELFI TV ar Jāni Domburu" studijā, norādīja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu saraksta līderis Andis Kudors. Viņš skaidroja, ka, strādājot EP, grib panākt, ka šādiem kanāliem paliek neizdevīgi darboties Latvijā.

JKP savā Eiropas Parlamenta vēlēšanu programmā īpašu uzsvaru likusi uz politologa Kudora līdzšinējo pētniecības lauku – tā saukto trešo valstu, jo sevišķi Krievijas, izplatīto dezinformāciju un cīņu pret to.

Lūgts precizēt, kā tieši šo cīņu izvērsīs EP, Kudors skaidroja, ka jau šobrīd ir spēkā Eiropas direktīva, kas ļauj slēgt televīzijas kanālus, kas izplata naida runu vai kurina karu. Tomēr, ja kāda valsts vēlas kādu kanālu slēgt, tas jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju. Tādēļ esot jāstrādā, lai Komisijā "ausis būtu dzirdīgas" pret Latvijas specifisko situāciju.

Viņš piebilda, ka jāuzlabo EP izpratne par dezinformācijas nodarīto kaitējumu, un, iespējams, jāatver un jāgroza attiecīgā direktīva. "Vajag panākt, ka šiem kanāliem paliek vispār neizdevīgi šeit strādāt, piemēram, aizliedzot tos translēt uz gadu," norādīja politiķis.

Kudors arī precizēja, ka necentīsies panākt visu Krievijas televīzijas kanālu aizliegumu Latvijā, runa esot tikai par tiem, kuri izplata dezinformāciju. Uz Dombura jautājumu, cik tādu ir, viņš pēc īsa pārdomu brīža norādīja: apmēram četri. Konkrētus kanālus viņš gan nenosauca, bet uzsvēra, ka tie visi tiek translēti Latvijā.

Pilnu Dombura interviju ar JKP meklē šeit.

Atgādinām, ka laikā no 13. līdz 24. maijam katru darba dienu "DELFI TV ar Jāni Domburu" ēterā skatāmi Eiropas Parlamenta vēlēšanām veltīti raidījumi. Pilnu raidījumu raidlaiku un viesu sarakstu iespējams aplūkot sadaļā kalendārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!