"Es uz šo gadījumu sev raksturīgā rokrakstā aicinātu palūkoties no abām pusēm, ne tikai no tās negatīvās puses, bet arī meklēt tanī visā, saskatīt kaut ko pozitīvu," tā intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) izteicās par novembra sākumā izskanējušo lēmumu slēgt telekanālu LNT. Ziņu dažādības samazināšanās gan esot negatīva, bet ministrs ticot, ka medija īpašnieku plāni likt uzsvaru uz digitālajām platformām, ļaus tam sasniegt jaunu auditoriju.

Mediju koncerns "All Media Baltics", kam pieder virkne Latvijā strādājošu mediju, tostarp telekanāli LNT un TV3, novembra sākumā paziņoja, ka telekanāls LNT darbību pašreizējā formātā neturpinās, bet pārtaps par sieviešu auditorijai domātu kanālu "TV3 Life". Līdz ar formāta izmaiņām, tika apvienoti LNT un TV3 Ziņu dienesti, un tā rezultātā no darba atbrīvoti aptuveni 30 cilvēki, tostarp daudzi pieredzējuši žurnālisti. Vienlaikus uzņēmums pauda apņēmību līdz ar zīmola maiņu sākt darbu pie digitālās ziņu platformas izveides, kas būs pieejama lietotnē un strādās pēc principa "video pēc pieprasījuma".

Puntulis atzina, ka piekrīt medija īpašnieku argumentiem, ka sabiedrības mediju lietošanas paradumi mainās līdz ar laiku, un tradicionālo, lineāro televīziju noteikta sabiedrības daļa nekad neskatīsies vienalga, cik kvalitatīva tā būtu. "Mūsu paradumi mainās. Agrāk ciltis sanāca kopā pie ugunskura, pēc tam ģimenes sanāca kopā pie televizora, tagad televizors katram ir kabatā," skaidroja ministrs. "Tā labā lieta ir, ka es noticu, ka tiks sasniegta kāda auditorija, kura līdz šim netika sasniegta," viņš teica.

Jāatgādina, ka reaģējot uz paziņojumu par LNT slēgšanu premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) izdeva rezolūciju jeb uzdevumu par mediju jomu atbildīgajam kultūras ministram izstrādāt priekšlikumus "stipras, daudzveidīgas, profesionālas, caurskatāmas, ilgtspējīgas un stabilas mediju vides uztrēšanai", kā arī izvērtēt plānoto LNT Ziņu dienesta reorganizāciju.

Puntulis uz premjera rezolūciju šonedēļ atbildēja, aicinot gan grozīt likumus, gan apsvērt jauna "Digitālā nodokļa" ieviešanu, gan piešķirt papildus finansējumu dažādām ar mediju politiku saistītām iniciatīvām. Tomēr attiecībā uz LNT slēgšanu ministra atbildē konkrētu priekšlikumu nebija – tā vietā ministrs norādīja, ka lūdzis mediju regulatoram – Nacionālajai Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) – izvērtēt šo notikumu, un padomes atbildi pārsūtīja premjeram.

NEPLP atbildē savukārt norādīts, ka tā lūgusi Konkurences padomei (KP) izvērtēt vai LNT slēgšana nav "bez objektīvi attaisnojoša iemesla par sliktu patērētājam" un pretrunā ar nosacījumiem, uz kuriem KP savulaik ļāva TV3 īpašniekiem iegādāties LNT. KP "Delfi" skaidroja, ka tā savu atzinumu sagatavos līdz 15. decembrim.

Pilnu intervijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!