embedded_article_video:53365619

Piektdien, 9. jūlijā veselības ministrs Daniels Pavļuts intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" skaidroja, kādēļ nolemts rīkot vēl vienu kampaņu vakcinācijas pret Covid-19 veicināšanai un noteikt profesijas, kurās strādājošajiem būs pienākums vakcinēties pret šo infekcijas slimību, kuras izraisītā pandēmija plosās jau otro gadu.

Intervijā Domburam ministrs atklāja iemeslus, kādēļ arvien ir ierobežots no valsts budžeta apmaksāto rezidentūras vietu skaits jaunajiem ārstiem un ar kādām Covid-19 sekām patlaban saskaras ārstniecības iestādes.

Jautāts par šonedēļ valdības konceptuālu atbalstu guvušo ieceri noteikt, ka vakcinācija pret Covid-19 ir priekšnoteikums darbam vairākās nozarēs, piemēram, veselības un sociālajā aprūpē, kā arī izglītībā, Pavļuts uzsvēra, ka, viņaprāt, jēdziens "obligātā vakcinācija" ir nepareizs. "Runa ir par pienākumu vakcinēties tiem cilvēkiem, kuri sniedz riskantus pakalpojumus riska grupām," sacīja ministrs. Viņš arī atgādināja, ka pirmo reizi par iespēju noteikt profesijas, kurās strādājošajiem būtu pienākums vakcinēties pret Covid-19 notika jau šā gada aprīlī.

Piedāvājam noskatīties raidījuma spilgtākās epizodes:

Pavļuts vērtē, ko paveicis, pusgadu strādājot veselības ministra amatā, kurā viņš nomainīja savu partijas biedri Ilzi Viņķeli – 01:03.

Viņš pamato, kādēļ ar gada sākumā plānoto vakcinācijas aptveri 70% apmērā varētu nepietikt Covid-19 ierobežošanai – 07:28.

Ministrs komentē, vai jau ir zināms profesiju saraksts, kurās strādājošajiem vakcinācija pret Covid-19 varētu kļūt par pienākumu – 16:30.

Pavļuts skaidro, kādēļ izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces (JKP) nosauktais mērķis – vakcinēt 80% pedagogu, varētu būt pārāk pieticīgs – 19:11.

Veselības nozares politiskais vadītājs atklāj, kas darīts, lai izglītotu ģimenes ārstus par vakcināciju pret Covid-19 – 23:51.

Viņš vērtē, vai Latvijas valsts iestāžu sniegtā informācija par Covid-19 vakcīnu blakusparādībām ir ir pietiekama dažādu baumu un sazvērestības teoriju atspēkošanai – 29:32.

Pavļuts izklāsta savu versiju par to, vai sociālajos tīklos lasāmie biedējošie stāsti par vakcinācijas sekām liecina par organizētu dezinformācijas kampaņu, kā arī par to, kas varētu slēpties aiz šādas kampaņas – 34:11.

Ministrs pamato, kādēļ uzskata, ka dienesta izmeklēšanā par vakcīnu iepirkumu noskaidrotais atbilst patiesībā – 41:37.

Viņš sola, ka vēl šovasar jau neskaitāmas reizes grozīto valdības noteikumu vietā taps jauni epidemioloģiskās drošības noteikumi Covid-19 ierobežošanai – 48:53.

Pavļuts atbild uz jautājumu, vai arvien vēl daudzinātās rekomendācijas par divu metru distanci un roku mazgāšanu nav zaudējušas aktualitāti – 52:22.

Ministrs atklāj, kādu iespaidu uz sabiedrības veselību kopumā atstājuši ierobežojumi, kurus veselības aprūpes nozarē nācās ieviest pandēmijas dēļ – 54:40.

Viņš skaidro, kādēļ nepiekrīt Latvijas Veselības aprūpes un sociālo darbinieku arodbiedrības kritikai par jauno mediķu atalgojuma modeli un ministrijas sagatavoto budžeta pieprasījumu 2022. gadam – 59:06.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!