“Remdesivir”, ko daudzviet pasaulē izmanto smagu Covid-19 pacientu ārstēšanai, Latvijas mediķiem patlaban nav pieejams – nelielās rezerves ir izsīkušas. To šonedēļ “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusijā “No ģimenes ārsta līdz reanimācijai – kā Latvijā ārstē Covid-19 pacientus?” atzina šādu pacientu ārstēšanā iesaistītie Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un Latvijas Infektoloģijas centra ārsti.

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Covid-19 ārstniecības nodaļas vadītāja Ilze Bērziņa stāstīja, ka LIC pieredze ar “Remdesivir” izmantošanu bijusi pozitīva – pacientiem, kuru ārstēšanā šis medikaments izmantots, samazinājusies intoksikācija, apstājušies plaušu bojājumi un normalizējusies temperatūra.

Pasaules veselības organizācija oktobrī publiskoja pētījuma datus, kuros, balstoties uz aptuveni 500 dažādu slimnīcu novērojumiem Covid-19 pacientu ārstēšanā, secināts, ka pretvīrusu preperāta “Remdesivir” izmantošanai nav būtiska pozitīva efekta. Tikmēr ASV šis medikaments jau atzīts par piemērotu Covid-19 ārstēšanai. Arī Latvijas mediķi, kuriem “Remdesivir” gan bijis pieejams ļoti ierobežotā daudzumā, to atzīst par efektīvu noteiktu pacientu ārstēšanai. Bērziņa gan atzina LIC pieejamā medikamenta rezerves bijušas niecīgas – ar tām pieticis aptuveni 10 līdz 12 pacientu ārstēšanai.

Aplēses, kas iekļautas dokumentos, kurus Veselības ministrija pagājušajā nedēļā iesniegusi valdībā, liecina, ka uz šo dokumentu iesniegšanas brīdi stacionāros Latvijā atradās jau 65 pacienti, kuru ārstēšanā būtu izmantojams “Remdesivir”.

“Viņš nav domāts visiem. Tur ir sadalītas pētījumu grupas pēc smaguma – tātad pacienti, kuri vienkārši ar vieglāku formu pārslimo, pacienti, kuriem nepieciešama augstas plūsmas skābekļa terapija vai neinvazīva ventilācija un tad nākošie jau ir ar mākslīgu plaušu ventilāciju invazīvu vai ekstrakorporālu membrānu oksenigāciju. Un efektivitāte bija tikai šai grupai, kur bija augstas plūsmas skābekļa terapija vai neinvazīva ventilācija. Tur bija visaugstākā efektivitāte,” skaidroja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba.Viņš arīdzan uzsvēra, ka šim medikamentam ir daudz nopietnu blakņu.

Remdesivīrs ir aktīvā viela zālēs “Veclury”, kas patlaban ir vienīgās Latvijas Zāļu reģistrā iekļautās zāles, kas paredzētas atsevišķu Covid-19 pacientu ārstēšanai. Valdība pagājušajā nedēļā atļāva Nacionālajam veselības dienestam ar šo zāļu ražotāju slēgt līgumu par “Veclury” piegādi saskaņā ar Eiropas Komisijas organizētā centralizētā iepirkuma rezultātā noslēgto vienošanos. Medikamenta iegādei valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 2020. gadā piešķīrusi 1,1 miljonu eiro, bet 2021. gadā tam nepieciešami vismaz 348 tūkstoši eiro.

Saskaņā ar Šubas teikto, "Veclury" kursa izmaksas vienam pacientam patlaban pārsniedz 3000 eiro.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusiju par Covid-19 ārstēšanu Latvijā var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!