Fakts, ka petīciju ar prasību neizdot Dienvidāfrikas republikai Latvijas pilsoni Kristīni Misāni, ir parakstījuši 35 tūkstoši cilvēku, neietekmēs Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lemto šajā procesā. To šodien “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusijā “Kas notiek ar Kristīnes Misānes lietu?” norādīja Ārlietu ministrijas pārstāve Kristīne Līce. Viņa skaidroja, ka, atbilstoši valdībā lemtajam, Latvijas puse šodien vērsusies ECT, lai tādējādi apturētu faktiski jau uzsākto Misānes izdošanas procesu.

“Ir jau iesniegts Cilvēktiesību tiesā Latvijas lūgums noteikt pagaidu noregulējumu. Citiem vārdiem sakot, lūdzam Cilvēktiesību tiesu norādīt Dānijai, ka Misānes kundzi nedrīkstētu izdot uz Dienvidāfriku, kamēr nav atrisināta šī starpvalstu sūdzība, kuru mēs arī šodien tad iesniedzam,” teica Līce.

Misānes māsa Mārīte Batraka diskusijā atzina, ka ģimene jau vairākkārt mēģinājusi panākt, lai ECT saistībā ar Dānijā notiekošo tiesas procesu par Misānes izdošanu Dienvidāfrikas republikai, ierosina lietu “Misāne pret Dāniju”. Līdz šim šie centieni nav vainagojušies ar panākumiem. Batraka gan atzina, ka nedz viņa, nedz māsa, kas Dānijas cietumā pavadījusi vairāk nekā gadu, īsti nesaprot iemeslus, kādēļ ECT nav pieņēmusi Misānes prasību.

Līce uzsvēra, ka prasībā par pagaidu noregulējumu Latvijas puse norādījusi, ka Misānes izdošana Dienvidāfrikai nebūtu pieļaujama vairāku iemeslu dēļ. Kā vienu no šādiem iemesliem viņa minēja daudzu nevalstisko organizāciju ziņojumus par apstākļiem Dienvidāfrikas cietumos.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā Dānijas apgabaltiesa nolēma izdot Dienvidāfrikai Latvijas pilsoni Misāni, kas bija izsludināta Interpola meklēšanā saistībā ar savas mazgadīgās meitas nolaupīšanu. Misānes pārstāvji gan uzstāj, ka sieviete ar saviem nepilngadīgajiem bērniem atgriezusies Latvijā, bēgot no sava bijušā dzīvesbiedra Johana Groblera, kurš pret viņu izturējies vardarbīgi.

Misānes izdošana Dienvidāfrikai bija plānota jau šodien, bet raidījuma laikā Batraka saņēma Misānes advokāta ziņu, ka Dānija uz laiku apturējusi izdošanas procesu.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusiju “Kas notiek ar Kristīnes Misānes lietu?” var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!