ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja noteikto sankciju pret Aivaru Lembergu dēļ, šobrīd bloķēti vairāku nozīmīgu tranzīta nozares uzņēmumu banku konti gan Rīgas, gan Ventspils ostās. Tā ceturtdien intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP). Viņš konkrētus uzņēmums nosaukt atteicās, bet atzina, ka starp tiem esot arī kompānijas, kuras šobrīd nodotas Rūdolfa Meroni pārvaldīšanā.

"Viena situācija bija ar Ventspils brīvostas pārvaldi, kura bija iekļauta sankciju sarakstos un mums izdevās pietiekami ātri dabūt ārā. Un otrs ir šī te uzņēmumu grupa, patiesībā viena grupa, kas ir tiešā šīs personas (Lemberga – red.) kontrolē un otra, kas ir šīs personas arestētā manta, jeb manta, ko pārvalda Meroni grupa. Arī uz to šīs sankcijas ir attiecinātas," teica Linkaits.

Ministrs skaidroja, ka šie uzņēmumi funkcionē, bet to banku konti esot bloķēti. Šādā situācijā šobrīd nonākuši "nozīmīgi spēlētāji" Ventspils ostā un "dažas kompānijas" Rīgas ostā. Linkaits skaidroja, ka šī esot specifiska situācija, jo nav vienota saraksta, uz kurām juridiskajām personām Lemberga ietekmes dēļ attiecināmas sankcijas: "Faktiski tā ir katras bankas izvēle, atbilstoši savai risku vadības stratēģijai, noteikt ar ko sadarboties un ar ko nesadarboties, un kur šīs te sankcionētās personas ietekme ir tieša, kur viņa ir pastarpināta, kur viņa varētu būt caur kaut kādiem trešajiem pārstāvjiem."

Meroni pārvalda vairākas tranzītbiznesa kompānijas, toskait "Ventbunkers", "Kālija Parks", "Ventspils tirdzniecības osta", "Baltic coal terminal", "Noord Natie Ventspils Terminals" un vēl citas. Saskaņā ar "Lursoft" datiem, 1953. gadā dzimušais Aivars Lembergs ir patiesā labuma guvējs "Kālija Parkā", "Ventbunkerā", "Ventspils tirdzniecības ostā", "PMT Balticum" un "INTER-Rīga".

Vairāku Meroni pārvaldījumā esošu Ventspils tranzītuzņēmumu amatpersona Aivars Gobiņš "Delfi" norādīja: "Bankas bloķējušas dažu to uzņēmumu kontus, kuri jau 12 gadus ar tiesas lēmumu nodoti Ģenerālprokuratūras iecelta mantas glabātāja pārvaldē un kontrolē. Bankas nevēlas iedziļināties reālajā situācijā, arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija nesniedz skaidrojumu, kā rīkoties gadījumā, kad sankcionētajai personai nav ne vismazāko kontroles un ietekmes iespēju uzņēmumos, kuros viņš minēts kā patiesā labuma guvējs. Ja finanšu sektoram ar Ģenerālprokuratūras lēmumu, kuru apstiprinājusi arī tiesa, nepietiek, nepieciešama steidzama valdības un atbildīgo ministriju iesaistīšanās situācijas skaidrojumā. Pretējā gadījumā cietīs vairāki tūkstoši nodokļu maksātāju – minēto uzņēmumu darbinieki un viņu ģimenes. Nav pieļaujams, ka līdz ar sankcionētu personu tādā veidā tiek sodīti tūkstošiem cilvēku, kuriem ar Aivaru Lembergu nav ne mazākās saistības. Tādēļ Rūdolfs Meroni apsolījis darīt visu iespējamo, lai viņa pārvaldē esošo uzņēmumu darbiniekiem un viņu ģimenēm banku rīcības dēļ nebūtu jācieš nekādas neērtības."

Linkaits intervijā atzina, ka Lembergam piemērotās sankcijas skārušas arī Rīgas Brīvostā strādājošus uzņēmumus. Publiskajā telpā izskanējis, ka Lembergs slēptā veidā varētu būt viens no patiesajiem labuma guvējiem holdingā "Rīgas Tirdzniecības osta". Saskaņā ar "Lursoft" datiem, "Rīgas Tirdzniecības osta" šobrīd ir tiešs dalībnieks 17 citos uzņēmumos, no kuriem liela daļa strādā ostā. "Rīgas Tirdzniecības ostas" valdes priekšsēdētājs Ralfs Kļaviņš ceturtdienas vakarā portālam "Delfi" norādīja, ka viņa rīcībā nav informācijas par iespējamu bankas kontu bloķēšanu viņa vadītajam uzņēmumam.

"Uz šo brīdi man šādas informācijas nav, bet izslēgt, ka kādā brīdī šis sankciju vilnis atvelsies arī līdz Rīgas Brīvostai es nevaru," portālam "Delfi" sacīja Rīgas Brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš. Viņš esot pārliecināts, ka gadījumā, ja kādam no stividoriem radīsies nopietnas problēmas ikdienas norēķinos, pārvalde to uzzinās visai drīz.

Pilnu Jāņa Dombura sarunu ar satiksmes ministru skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!