Valdošās koalīcijas vairākuma atbalstītais Valsts prezidenta amata kandidāts Egils Levits būtu gatavs balsis meklēt arī pie Saeimas opozīcijas partijām "Saskaņa" un Zaļo un zemnieku savienība. Tomēr "ietirgot" atbalstu pret kādiem solījumiem viņš negrasoties, Levits apgalvoja, viesojoties "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā.

Šobrīd par Levitu Valsts prezidenta amatā solījuši balsot 55 Saeimas deputāti, ievēlēšanai pietiek ar 51 balsi. Viņš intervijā atzina, ka priecātos par lielāku Saeimas atbalstu, tādēļ esot gatavs par šo jautājumu runāt arī ar Saeimas opozīciju.

Vienlaikus Levits pauda pārliecību, ka balsu vākšana nav viņa pienākums, tādēļ nekādus solījumus apmaiņā pret tām negrasoties dot. Viņš esot gatavs iepazīstināt deputātus ar saviem ideoloģiskajiem uzstādījumiem, tomēr pieņem, ka Saeimas opozīcija automātiski balsos pret viņu, jo tāda esot Latvijas politiskā kultūra.

Levits arī noraidīja bažas, ka prezidentūras laikā viņš censtīsies īstenot savu pirmo atbalstītāju, Nacionālās apvienības, programmu: "Es negrasos īstenot nevienas partijas programmu, ja tiktu ievēlēts. Tādā gadījumā es būtu pārpartejisks prezidents, kurš skatās uz valsti kopumā, un, protams, tur pieder arī mūsu mazākumtautības."

Jāpiebilst, ka Levits pēc izglītības ir politologs un jurists un šobrīd strādā par tiesnesi Eiropas Savienības tiesā. Par viņa kandidatūras virzīšanu Valsts prezidenta amatam 15. aprīlī vienojās valdošās koalīcijas vairākums. Pirmā viņam atbalstu pauda Nacionālā apvienība, kas Levitu prezidenta amatam bija izvirzījusi jau 2015.gadā, pēc tam atbalsītājiem pievienojās arī Jaunā konservatīvā partija, apvienība "Attīstībai/Par!", kā arī "Jaunā Vienotība" un atsevišķi partijas "KPV LV" deputāti.

Šī būs pirmā reize, kad Valsts prezidents tiek ievēlēts atklātās vēlēšanās. Oficiālā Valsts prezidenta amata kandidātu pieteikšana sāksies 9. maijā, bet vēlēšanas notiks maija beigās vai jūnija sākumā. Nākamais četrus gadus ilgais Valsts prezidenta amata termiņš sāksies 8. jūlijā.

Pilnu intervijas ierakstu meklējiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!