Pienākot Latvijas Valsts prezidenta vēlēšanu dienai, esam apkopojuši zīmīgākos izteikumus, ko intervijās "DELFI TV ar Jāni Domburu" pauduši visi trīs valsts augstākajam amatam oficiāli izvirzītie kandidāti Egils Levits, Juris Jansons un Didzis Šmits (KPV LV). Video atradīsiet gan kandidātu pašnovērtējumus un atziņas par konkurentiem, gan viņu Latvijas nākotnes vīzijas skices.

Intervijās visi trīs kandidāti skaidroja savus apsvērumus, kādēļ tieši viņi ir piemēroti valsts augstākās amatpersonas postenim. Pamatojumi bija dažādi – gan ilgstoša darbība publiskajā sfērā, gan iekšējā pārliecība, gan iešana cauri vēlēšanu sietam.

Kandidāti uzsvēra savu politisko neitralitāti un noliedza interešu konfliktu esamību, kā arī atbildēja par savu mantisko stāvokli, parādsaistībām un ienākumiem. Viņi skaidroja arī savas nostājas pretrunīgos jautājumos, kā Stambulas konvencija, viendzimuma laulības, attiecības ar Krieviju un pat Solvitas Āboltiņas kļūšana par Latvijas vēstnieci Itālijā.

Potenciālie Latvijas prezidenti arī atklāja savu vīziju, kā mūsu valstij būtu jāmainās gan laikā, kamēr viņi ieņems tās augstāko amatu, gan tālākā nākotnē. Neizpalika arī savstarpēji vērtējumi – kādas ir konkurentu stiprās puses un kurā jomā kurš kandidāts jūtas visspēcīgākais.

Jāatgādina, ka pašreizējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis 7. maijā paziņoja, ka uz otro pilnvaru termiņu nekandidēs, savukārt valdošās koalīcijas vairākums ir vienojies šim amatam virzīt Eiropas tiesas tiesnesi Levitu. Opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība tikmēr valsts augstākajam amatam virza tiesībsargu Jansonu, bet trīs Saeimas opozīcijas deputāti Linda Liepiņa, Karina Sprūde (abas – KPV LV) un Aldis Gobzems šim amatam nominējuši citu Saeimas opozīcijas deputātu Šmitu.

Jāpiebilst, ka nākamais četrus gadus ilgais Valsts prezidenta amata termiņš sāksies 8. jūlijā. Šī ir pirmā reize, kad prezidents tiek ievēlēts atklātā Saeimas balsojumā.

Pilnas intervijas ar visiem trim kandidātiem, kā arī citus spilgtākos tajās izskanējušos izteikumus iespējams noskatīties vai izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!