Līdz 1. septembrim Valsts prezidents Egils Levits sagatavos likuma grozījumu projektu, lai noteiktu, kā politiskai partijai sabrūkot, mainās tai pienākošais valsts budžeta finansējums - to Levits atklāja intervijā "Delfi ar Jāni Domburu". Viņš atzina, ka šādu grozījumu nepieciešamību pierādījis partijas "KPV LV" liktenis, tomēr vienlaikus prezidents pauda pārliecību, ka valsts budžeta finansējuma piešķiršana partijām bijis pareizais solis: "Mēs bijām faktiski beidzamā valsts Eiropā, kur korupteļi noteica partijas. Es domāju, ka viņa [korupcija -red.] ir mazinājusies."

Jau vēstīts, ka 13. Saeima pieņēma grozījumus Partiju finansēšanas likumā, nosakot, ka tie politiskie spēki, kuri saņēmuši vairāk nekā 2% vēlētāju atbalstu vēlēšanās, var saņemt noteiktu summu no valsts budžeta par katru saņemto balsi. Partija "KPV LV" kopš veiksmīgā starta 13. Saeimas vēlēšanās vairākkārt šķēlusies, un tās Saeimas frakcijā šobrīd no sākotnēji ievēlētajiem 16 deputātiem vairs darbojas tikai seši. Tomēr tas nekādā veidā nav ietekmējis "KPV LV" pienākošās valsts budžeta finansējuma apjomu un tas joprojām ik gadu pārsniedz 640 000 eiro.

Levits intervijā teica, ka jau iepriekš norādījis, ka likumā būtu bijis jāiestrādā mehānisms tādiem gadījumiem kā "KPV LV". "Tagad es uz 1. septembri sagatavošu likuma grozījumus, kur būtu paredzēts gadījums – kas notiek, ja kāda partija vai frakcija sabrūk," solīja prezidents.

Kopumā viņš gan pauda pārliecību, ka partiju finansēšana no valsts budžeta sevi ir attaisnojusi, jo privātie ziedojumi esot daudzkārt samazinājušies un partijām vairs neesot lielas vajadzības "iet pie savtīgiem bagātniekiem ar izstieptu roku un lūgt naudu". Tas prezidenta ieskatā pazemojot pašus politiķus. "Varbūt jums ir ļoti slikts priekšstats, bet es zinu, ka lielākā daļa to nevēlās darīt, un ja tas nav vajadzīgs, viņi to arī nedara," teica Levits.

Pilnu intervijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!