Foto: DELFI

Ja galvenais kritērijs prezidenta amatam būtu popularitāte, šim amatam būtu jāvērtē aktieri – tā intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" norādīja potenciālais Valsts prezidenta amata kandidāts, Eiropas tiesas tiesnesis Egils Levits. Vienlaikus viņš atzina, ka uzskata – ja prezidentu vēlētu visa tauta, viņam šādās vēlēšanās būtu izredzes uzvarēt.

"Ja tauta grib mīlētu prezidentu, tad vajag izvērtēt kādu "šovmeni" vai aktieri, bet politika ir nopietna lieta," teica Levits. Viņaprāt, Valsts prezidenta uzdevums ir darīt visu, lai valsts kopumā varētu attīsties, un tas nozīmē "gan populāras, gan mazāk populāras pozīcijas", kuras Levits esot gatavs šī mērķa vārdā ieņemt.

Vienlaikus viņš neprognozē sev grūtības uzrunāt tautu svarīgos brīžos. "Katram prezidentam ir savs stils. Mans nav tāds kā Vairai Vīķei-Freibergai, un es negrasos to kopēt, mans stils ir drīzāk lietišķs. Bet manas akadēmiskās lekcijas esot saprotamas visiem, arī tiem, kuri nav speciālisti šajā jomā. Komplicētas lietas izteikt vienkārši – šāda kompetence man ir," tā par savām spējām izteicās Levits.

Viņš arī norādīja, ka socioloģiski sabiedrības atbalsta rādītāji viņa kandidatūrai šobrīd esot "diezgan labi", konkrētus avotus šai pārliecībai gan neatklājot. Savu pārliecību, par iespējām tikt ievēlētam prezidenta amatā Levits pamatoja arī ar atbalstu, ko saņēmis gan šoziem, gan pirms četriem gadiem, kad tapušas atbalsta vēstules viņa kandidatūrai. Viņš šo atbalsta izpausmju organizēšanā iesaistīts neesot.

Jāpiebilst, ka šoziem iniciatīvas grupas "Par izcilu Latvijas Valsts prezidentu" petīciju Levita atbalstam internetā parakstīja aptuveni 1000 cilvēku, tostarp virkne sabiedrībā pazīstamu juristu, politiķu un kultūras darbinieku.

Atbalstu Levita kandidatūrai šobrīd paudušas četras valdošās koalīcijas partijas un atsevišķi partijas KPV LV pārstāvji – kopumā 55 Saeimas deputāti. Valsts prezidenta ievēlēšanai nepieciešama 51 balss. Valsts prezidenta vēlēšanas notiks maija beigās vai jūnija sākumā, bet nākamais amata termiņš sāksies 8. jūlijā.

Pilnu intervijas ierakstu meklējiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!