embedded_article_video:53634865

Tieši gadu pirms 14. Saeimas vēlēšanām "Delfi TV ar Jāni Domburu" aicināja Saeimas frakciju politiķus uz diskusiju par to, ko Saeima paveikusi līdz šim un kas tai vēl jāpaveic atlikušajā pilnvaru laikā. Sarunas gaitā izskanēja dažādas versijas gan par to, kas nogājis greizi Covid-19 pandēmijas ierobežošanā, gan par to, cik daudz no solītā izdevies izpildīt.

Diskusijas dalībnieki – premjera Krišjāņa Kariņa pārstāvētās “Jaunās Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Andrejs Judins, labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP), Nacionālās apvienības deputāte Ilze Indriksone un “Attīstībai/Par!” deputāts Mārtiņš Šteins, kā arī opozīcijas partiju pārstāvji Ivars Zariņš (“Saskaņa”), Uldis Augulis (ZZS) un Aldis Gobzems (“Neatkarīgie”) izteica savu vērtējumu par būtiskākajiem līdz šim pieņemtajiem lēmumiem.

Viņi uzskaitīja pašuprāt svarīgākos sasniegumus, prognozēja, kā varētu izvērsties mēģinājums mainīt Politisko partiju finansēšanas likumu un pauda viedokļus par Irēnas Kucinas izredzēm tikt apstiprinātai Satversmes tiesas tiesneša amatā.

Piedāvājam noskatīties raidījuma spilgtākās epizodes:

Vēlētāji redz, ka Saeimā vadīt krīzes procesus nav iespējams atzina Šteins. Viņš norāda, ka gan koalīcijā gan opozīcijā joprojām esot deputāti, kas netic, ka Cvodi-19 vīruss vispār pastāv – 07:15.

Opozīcijā esošās ZZS pārstāvis Augulis savukārt brīdināja, ka tiesā strīdos par atlaišanu nevakcinēšanās dēļ, varētu uzvarēt nevakcinētie – 08:28.

Eglītis pauda, ka Latvijā atsevišķas partijas “taisa politiku” uz vakcinācijas rēķina. Viņaprāt, ja tas nenotiktu, jau vasarā Latvija būtu sasniegusi 75% lielu vakcinācijas aptveri – 13:56.

Tikmēr premjera partijas pārstāvis Judins atzina, ka viņam arvien nav skaidrs, kāda jēga ir no Vakcinācijas biroja un vakcinācijas reklāmas kampaņas – 17:01.

Zariņš kritizēja, ka par spīti šķietamajam finansējuma pieaugumam veselības aprūpes sistēmai, nākamgad veselībai atvēlētais finansējums kā proporcija no iekšzemes kopprodukta pat samazināšoties – 31:28.

Labklājības ministrs Eglītis uz ekonomistu pausto kritiku, ka JKP iniciētā ar nodokļiem neapliekamā minimuma palielināšana nav efektīvs līdzeklis nevienlīdzības samazināšanai, paziņoja, ka paši ekonomisti esot atrauti no reālās dzīves – 37:12.

Asas diskusijas raisīja pirms vēlēšanām daudz cilātais elektroenerījas Obligātā iepirkuma komponentes jeb OIK jautājums, politiķiem savstarpēji pārmetot nevēlēšanos to pa īstam atcelt – 41:31.

Koalīcijas politiķu viedokļi atšķīrās arī par to, vai Administratīvi teritoriālā reforma jāturpina, apvienojot valstspilsētas ar tās aptverošajiem novadiem – 51:44.

Satversmes tiesas spriedumu par viendzimuma pāru tiesībām izpilde gadā pirms vēlēšanām, raisīšot “lielu ņemšanos” atzina Judins – 01:04:14.

Politiķi arī atzina, ka pašreizējā kārtība, kuras dēļ formāli pie frakcijām nepiederošu deputātu šobrīd 13. Saeimā ir vairāk nekā jebkurā no frakcijām nav nevainojama, tomēr nenosauca konkrētu “recepti” kā to varētu mainīt – 01:16:27.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!