Foto: DELFI

Bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" ("Delta") atrodami četri aģenta ar segvārdu Ābols ziņojumu atreferējumi, kas datēti, sākot no 1984. gada. Savukārt pērn decembrī pavērtajos čekas maisos publicētā informācija liecina, ka aģents Ābols ir mikrofonu kompānijas "Blue Microphones" dibinātājs Mārtiņš Saulespurēns, kurš portālam "Delfi" rakstiskā formā atklāja savu versiju, kā un kāpēc kļuvis par VDK aģentu.

Pērn decembrī pavērtajos čekas maisos jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicētā aģenta kartīte liecina, ka aģents ar segvārdu Ābols savervēts 1971. gada 29. septembrī. Kartītē veiktie ieraksti liecina, ka savervētais ir 1943. gadā dzimušais rīdzinieks Mārtiņš Saulespurēns, kurš vervēšanas brīdī strādājis Valsts konservatorijas skaņu ierakstu kabinetā. Vervēšanu veicis VDK 2. daļas 2. nodaļas darbinieks Koževņikovs. Aģenta Ābola personiskās lietas numurs ir "14340". VDK 2. daļas galvenais uzdevums bija pretizlūkošanas darbs, lai aizsargātu PSRS un federācijas subjektus pret ārvalstu specdienestu izlūkošanas un kaitniecisko darbību, bet 2. nodaļa nodarbojās ar ārzemnieku uzraudzību, norāda VDK pētnieks Indulis Zālīte.

Šis pats aģenta segvārds un personiskās lietas numurs parādās četros VDK pretizlūkošanas elektroniskās datubāzes "Delta Latvija" ("Delta") ziņojumu atreferējumos.

Portāls "Delfi" publicē dokumentus, kādi tie krievu valodā pieejami datubāzē "Delta", to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģentu kartīšu attēlus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!