Bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" ("Delta") atrodams ziņojuma atreferējums, ko sniedzis aģents ar segvārdu "Aivars", kurā minētais laiks ir 1986. gada jūnijs un vēstīts par vizīti toreizējā Vācijas Federatīvajā Republikā (VFR) un sarunu ar kādu tās pilsoni, kurš uzdevis "provocējošus jautājumus". Šajā ziņojuma atreferējumā norādītais aģenta personīgās lietas numurs "1109" sakrīt ar to, kas redzams pērn decembrī pavērtajos čekas maisos jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicētajā 1949. gada 3. septembrī dzimušā aktiera Rolanda Zagorska (Rolanda Zagorska Rolanda) aģenta kartītē.

Zagorskis pirms 10 gadiem, kad publiskajā telpā pirmo reizi parādījās informācija par viņa iespējamo saistību ar VDK, saistību ar čeku noliedza, kā arī solīja apsvērt iespēju tiesāties. Portālam "Delfi" viņš sacīja, ka tiesā nav vērsies. Arī LNA publicētajā sadaļā par tiesu spriedumiem un prokuratūras lēmumiem pārbaudes lietās par sadarbību ar VDK nav atrodamas ziņas par šādu procesu. Zagorskis atzina, ka redakcijas viņam aizsūtītais dokuments attiecas uz viņa vizīti VFR "pie tautiešiem (izlaidums Minsteres ģimnāzijā)", taču komunikācijas gaitā sava viedokļa sniegšanai izvirzīja trīs nosacījumus, kas redakcijai nebija pieņemami, līdz ar to precīzu viņa viedokli par aģenta "Aivars" ziņojuma atreferējumā minēto, kā arī Zagorska personas datu atrašanos "čekas maisos" redakcijai nav izdevies noskaidrot.

"Acis saka pavisam ko citu nekā mēle." Ko ziņo "Aivars"


Portāls "Delfi" publicē dokumentu, kāds tas krievu valodā pieejams datubāzē "Delta", tā tulkojumu latviski, ko nodrošināja tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģenta kartītes attēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!