Bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" ("Delta") atrodams viens aģenta ar segvārdu "Alfa" ziņojuma atreferējums, kas datēts ar 1984. gada martu. Savukārt pērn decembrī pavērtajos čekas maisos jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicēta tagadējā ēdināšanas uzņēmuma "Lido" šefa Gunāra Ķirsona aģenta kartīte, kas apliecina, ka tieši viņam bijis segvārds "Alfa". Ķirsons portāla "Delfi" publikācijā norādīto dokumentu izvēlas komentēt rakstveidā, tā saturu pēc būtības neskarot, vien atzīstot: ja viņam likts rakstīt par kādu, tad viņš to darījis tā, lai nekaitētu cilvēkam un arī VDK tas nebūtu īpaši noderīgi.

LPSR VDK pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" ir rodams viens aģenta "Alfa" ziņojuma atreferējums. Ziņojuma atreferējumā norādītais aģenta "Alfa" personas lietas numurs, kas redzams teksta daļā "īss materiālu izklāsts", sakrīt ar to, kas redzams Ķirsona aģenta kartītē. Dokumentā vēstīts, ka tolaik populārajā "Ščecinā" kāds oficiants izrāda interesi par ārvalstu valūtu, tāpēc kontaktējas ar ārvalstniekiem, kā arī slavē Rietumu dzīvesveidu, domā par emigrēšanu un arī atļaujas paust atsevišķus politiski nenobriedušus izteikumus. Vēlāk pret šo oficiantu veikts profilaktisks pasākums, izmantojot aģentu "Alfa".

Portāls "Delfi" publicē dokumentu, kāds tas krievu valodā pieejams datubāzē "Delta", tā tulkojumu latviski, ko nodrošināja tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģenta kartītes attēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!