Foto: DELFI
Kinorežisors Viesturs Alksnītis padomju laikos bija tuvu stāvošs vairākām Latvijas radošajām personībām, un, kā atklājās, atverot tā sauktos "čekas maisus", savu komunikabilitāti viņš varētu būt izmantojis, lai iegūtu informāciju, kas pēcāk nodota LPSR Valsts drošības komitejai (VDK). Alksnīša uzvārds "čekas maisos" parādās aģenta "Džeina" kartītē, bet viņš izvairījās portālam "Delfi" komentēt savu pagātni un iespējamo sadarbību ar VDK.

Kā liecina pērn decembrī pavērtajos čekas maisos jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicētā aģenta kartīte, aģents ar segvārdu "Džeina" savervēts 1974. gada 23. oktobrī. Vervēšanu veicis VDK 5. daļas 2. nodaļas darbinieks Māris Dreijers. Kartītē lasāms, ka savervētais ir 1953. gadā dzimušais Viesturs Alksnītis, kurš Rīgas kinostudijā strādā par operatoru. Aģenta "Džeina" personiskās lietas numurs ir "19943".

Aģenta kartītes otrajā pusē lasāms, ka aģents "Džeina" 1975. gadā nonācis jauna kuratora aprūpē, par to kļuvis VDK 5. daļas 2. nodaļas darbinieks Arnis Jumītis. Savukārt 1977. gadā aģenta "Džeina" personiskā lieta aizceļojusi uz PSRS VDK 5. pārvaldes 1. daļas 3. nodaļu Maskavā. PSRS VDK 5. pārvalde nodarbojās ar pretizlūkošanu un cīņu pret ideoloģiskajiem diversantiem. 5. pārvaldes 1. daļa strādāja ar kultūras apmaiņu, ārvalstu tūristiem, kultūras darbiniekiem, kā arī mediķiem. 1982. gadā aģenta "Džeina" lieta atgriezusies Latvijas VDK 5. daļas 2. nodaļā. Kā liecina LPSR VDK struktūra, 5. daļa bija paredzēta cīņai pret ideoloģisko diversiju, bet 2. nodaļa – darbam ar radošo inteliģenci. Savukārt 1991. gada janvārī aģents "Džeina" ieskaitīts VDK Sabiedrisko sakaru nodaļā.

VDK pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta" atrodami četri aģenta ar segvārdu "Džeina" ziņojumu atreferējumi, kuros ir minēts personiskās lietas numurs ir "19943".

Portāls "Delfi" publicē dokumentus, kādi tie krievu valodā pieejami datubāzē "Delta", to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģenta kartītes attēlu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!