Bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" (Delta) atrodamā informācija rāda, ka ar segvārdu "Gita" ar čeku sadarbojies tolaik Rīgas Medicīnas institūta students, vēlāk ārsts, Daugavpils slimnīcas vadītājs un politiķis Aivars Zdanovskis. "Delta" atrodamā ziņojuma atreferējums liecina, ka 1984. gadā aģents informējis par kādu nacionālistiski noskaņotu studentu, šobrīd ārstu anesteziologu Juri Aprupu.

Šajā ziņojuma atreferējumā norādītais aģenta personīgās lietas numurs "19643" sakrīt ar to, kas redzams pērn decembrī pavērtajos čekas maisos jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicētajā 1963. gada 9. jūnijā dzimušā Zdanovska aģenta kartītē.

Turpinot portāla "Delfi" pētniecisko rakstu un interviju sēriju "Maisi vaļā" studijā pie Jāņa Dombura viesojās Aprups, savukārt Zdanovskis no komentāriem atteicās. Sarunā ar portālu "Delfi" Zdanovskis vien apstiprināja, ka zina par sava vārda atrašanos VDK kartotēkā, vienlaikus uzsverot, ka nevēlas šo jautājumu komentēt. "Tas bija cits laiks, bet tagad to komentē tie, kas tajā nemaz nav dzīvojuši un strādājuši," norādīja Daugavpils Domes priekšsēdētāja vietnieks Zdanovskis.

Portāls "Delfi" publicē dokumentu, kāds tas krievu valodā pieejams datubāzē "Delta", tā tulkojumu latviski, ko nodrošināja tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģenta kartītes attēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!