"Man draudēja nāves briesmas" - tā "DELFI TV ar Jāni Domburu" studijā dzejnieks un dziesminieks Valdis Atāls pamato savu versiju, kādēļ piekrita kļūt par LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu un kāpēc ziņojis čekai par Cēsu mākslinieku. Atāls jau pērnruden publiski atzina, ka savulaik, atrodoties ieslodzījumā, parakstījis dokumentu par sadarbību ar VDK ar segvārdu "Nominatīvs". VDK pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" ir saglabājies viens aģenta "Nominatīvs" ziņojuma atreferējums par kādu nacionāli noskaņotu mākslinieku.

Kā liecina pērn decembrī pavērtajos čekas maisos jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicētā aģenta kartīte, aģents ar segvārdu "Nominatīvs" savervēts 1980. gada 9. aprīlī. Vervēšanu veicis VDK Cēsu rajona nodaļas vadītājs Eduards Pētersons. Kartītē lasāms, ka savervētais ir 1950. gadā dzimušais Vladimirs Šatrovskis (šobrīd viņš ir pazīstams ar pseidonīmu Valdis Atāls), bezpartejisks latvietis no Cēsīm. Aģenta "Nominatīvs" personiskās lietas numurs ir "19477".

VDK pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta" atrodams viens aģenta ar segvārdu "Nominatīvs" ziņojuma atreferējums, kurā ir minēts Vladimira Šatrovska personiskās lietas numurs "19477". Ziņojuma atreferējums datēts ar 1983. gada 15. martu, tajā teikts, ka Cēsu rajona palīgsaimniecības "Rāmuļi" mākslinieks noformētājs Zommers lūdzis aģentu "Nominatīvs", kurš ir bijušais ekstrēmistu grupas "Tūristi" dalībnieks, palīdzēt ārzemēs publicēt viņa dzejoļus, izmantojot aģenta radniecības un draudzības sakarus. Zommeram arī piemītot "dažas nacionālistiskas tendences", lasāms ziņojuma atreferējumā.

Padomju laikos Rāmuļos atradās Rīgas elektrospuldžu rūpnīcas palīgsaimniecība, kurā tika audzēti dažādi mājlopi, noskaidroja "Delfi".

Portāls "Delfi" publicē dokumentus, kādi tie krievu valodā pieejami datubāzē "Delta", to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģenta kartītes attēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!