Foto: DELFI

Bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" (Delta) pieejamai divi aģenta "Otto" ziņojumu atreferējumi. Viens ir aģenta novērojumi, viesojoties trimdas latvieša ģimenē, bet otrs ziņojums atklāj kādu epizodi – padomju zinātnieku delegācija dodas uz Zviedriju un aģents delegācijas dalībniecei palūdz nodot paciņu ārzemniekam. Laikabiedri secina, ka tā ir savulaik čekas piekopta metode – šajā konkrētajā gadījumā ar divām koncertierakstu videokasetēm no dzimtenes iegūt VDK redzeslokā nonākušā ārzemnieka uzticību. Aģenta kartītes numurs un ziņojumu numuri sakrīt - "Otto" bijis tagadējais ķirurgs un Latvijas Universitātes profesors Konstantīns Kalnbērzs.

"Deltā" atrodamo ziņojumu atreferējumi liecina, ka 1988. gada vasarā aģents "Otto" LPSR Mikrobioloģijas institūta direktorei Ritai Kukainei nodevis divas videokasetes ar koncertu ierakstiem no Latvijas, lai komandējuma laikā Zviedrijā tās nodotu Jānim Lūkinam, kuru čeka tur aizdomās par saistību ar "ienaidnieka specdienestiem" – ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldi (CIP). Kukaine Lūkinu sazvanīja un sūtījumu nodeva, saņemot arī ielūgumu apciemot viņu mājās. Pēc tam ziņojumā tiek atstāstīta arī abu tikšanās. Kukaine viesojusies Lūkina mājās, un tikšanās laikā ārzemnieks interesējies par notikumiem Latvijā, iztaujājis par speciālistiem, kas atbraukuši uz Zviedriju, kā arī centies iegūt šo cilvēku raksturojumu, liecina aģenta "Otto" ziņojuma atreferējums.

Savukārt 1988. gada martā "Otto" pats bijis komandējumā Zviedrijā un viesojies trimdas latvieša Edgara Dimitera mājās. Sarunā ārzemnieks paudis patriotiskus uzskatus, pieminējis deportācijas un noslēgumā uzdāvinājis aģentam videokaseti ar sirds operāciju, kas izrādījusies "politiska filma ar VDK iestāžu darbību".

Portāla "Delfi" apkopotā informācija dod priekšstatu gan par čekas metodēm, gan trimdas latviešiem, kuri astoņdesmitajos gados bija nonākuši drošības iestādes redzeslokā. Ziņojumā minētā Rita Kukaine (09.11.1922.–29.01.2011.) ir Kalnbērza māte. Viņa bija slavena latviešu virusoloģe, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) akadēmiķe, LU Goda doktore, kā arī ilggadēja LZA Mikrobioloģijas institūta direktore. Nesen publiskotajā LPSR VDK aģentūras kartotēkā ar viņas vārdu datēta kartīte nav atrodama, tomēr ir atrodama aģenta kartīte ar Konstantīna Kalnbērza vārdu. Tajā norādītie dzimšanas dati atbilst ārsta Kalnbērza personas datiem. Aģenta kartīte liecina, ka Kalnbērzs savervēts 1987. gada decembrī, viņam dots segvārds "Otto" un viņu pārraudzījusi VDK Otrā pārvalde, kura atbildēja par iekšējo drošību un pretizlūkošanu. Viņu savervējis kāds VDK darbinieks Vasjukovs.

Kalnbērzs no komentāriem "DELFI TV ar Jāni Domburu" atteicās, liekot noprast, ka zina par sava vārda atrašanos "čekas maisos", vienlaikus uzsverot, ka atturēsies no jebkādu komentāru sniegšanas par šo jautājumu. Publiski pieejamā informācija liecina, ka viņš arī nav tiesājies par sadarbības fakta ar VDK konstatāciju. Kalnbērzs savu profesionālo darbību saistījis ar medicīnu, viņš ir LU Medicīnas fakultātes profesors, kā arī viens no visvairāk atzītajiem savas jomas – ķirurģija un ortopēdija – speciālistiem Latvijā.

Portāls "Delfi" publicē dokumentu, kāds tas krievu valodā pieejams datubāzē "Delta", tā tulkojumu latviski, ko nodrošināja tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģenta kartītes attēlu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!