Bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" ("Delta") atrodami četri aģenta ar segvārdu "Verdi" ziņojuma atreferējumi, kas datēti ar 1986. gada oktobri un novembri, kā arī 1987. gada aprīli. Savukārt pērn decembrī pavērtajos čekas maisos jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicēta diriģenta, 12. Saeimas deputāta un Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliera Arvīda Platpera (LRA) aģenta kartīte, kas apliecina, ka viņš savervēts 1981. gadā un tieši viņam bijis segvārds "Verdi".

Sākotnēji Platpers gan nenoliedza, ka bijis aģents un viņam bija šāds segvārds. Jau pēc raksta publicēšanas - ceturtdienas vakarā, Platpers sazinājās ar portālu "Delfi" un to noliedza. Viņš jau iepriekš uzsvēra, ka tiesā nav pierādīts sadarbības fakts ar VDK. Portāla "Delfi" publikācijā norādītos dokumentus viņš izvēlējās komentēt rakstveidā, akcentējot, ka šāda rakstura ziņas nav varējis rakstīt, jo ziņojumi "pēc būtības nepareizi atspoguļo braucienu norisi".

Pārdod ārvalstniekiem pulksteni, nopērk magnetofonu, ziņo aģents "Verdi"

LPSR VDK pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" rodamajos četros aģenta "Verdi" ziņojumu atreferējumos norādītais aģenta "Verdi" personas lietas numurs, kas redzams teksta daļā "īss materiālu izklāsts", sakrīt ar to, kas redzams Platpera aģenta kartītē.

Portāls "Delfi" publicē dokumentus, kādi tie krievu valodā pieejami datubāzē "Delta", to tulkojumus latviski, ko nodrošināja tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģenta kartītes attēlu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!