Foto: Laikraksts "Pionieris"/Delfi
Bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) aģents "Viva", kurš 1987. gadā viesojās trimdas latviešu dziesmu svētkos Minsterē, ir ziņojis ne tikai par Rietumvācijā sastaptajiem emigrantiem, bet arī par latviešu aktrisi Ninuci Leimani, kura kopā ar viņu bija devusies šajā braucienā, liecina VDK pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" ("Delta") atrodamie ziņojumi. Leimane no portāla "Delfi" pirmoreiz uzzināja, ka par viņu čekas maisos glabājas ziņojumi, un viņa sevi tajos atpazīst.

Jau vēstīts, ka datubāzē "Delta" atrodami 29 aģenta ar segvārdu "Viva" ziņojumu atreferējumi, kas datēti, sākot no 1978. gada. No vairākiem simtiem aģentu, kuru darbības pēdas "Delfi" ir caurskatījuši "Deltā", aģenta "Viva" šajā datubāzē saglabāto ziņojumu skaits ir vislielākais. Šī iemesla dēļ aģenta "Viva" darbību "Delfi" apraksta vairākās publikācijās.

Pērn decembrī pavērtajos čekas maisos jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicēta Padomju Latvijā labi pazīstamā dīdžeja un mūzikas raidījumu vadītāja Arvīda Mūrnieka kartīte, kas apliecina, ka viņš savervēts 1978. gadā un viņam piešķirts segvārds "Viva". Kartītē un ziņojumu atreferējumos sakrīt personas lietas numurs "17642", kas ļauj secināt, ka tieši Mūrnieks bijis konkrētais aģents.

Portāls "Delfi" publicē dokumentus, kādi tie krievu valodā pieejami datubāzē "Delta", to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģenta kartītes attēlu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!