"Es centos panākt, lai šo kongresu izmantotu kā forumu latviešu politisko mērķu formulēšanai," par Somijā 1989. gadā notikušo Vispasaules latviešu jaunatnes kongresu intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atminas Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, kurš bija viens no kongresa rīkotājiem. Par kongresa sagatavošanas darbiem izvērstu ziņojumu čekai sniedzis aģents ar segvārdu "Artist", kura kartīte nav atrodama pērn publiskotajā LPSR VDK darbības beigu posmā aktuālo aģentu kartotēkā. "Delfi" aptaujāja vairākus "Artist" ziņojumos minētos cilvēkus, kuri izteica vairākas versijas, kas slēpjas zem šī segvārda, tomēr droša apstiprinājuma kādai no tām nav.

Kā iepriekš vēstīts, Levits datubāzes "Delta Latvija" dokumentos minēts vairākkārt, atreferējot ziņojumus laikā no 1978. līdz 1988. gadam.

Ar 1988. gada oktobri datētā ziņojuma avots ir aģents "Artist" ar personīgās lietas numuru 1336. Viņš darbojies LPSR VDK 1. daļas 4. nodaļas labā. 1. daļa nodarbojusies ar ārējo izlūkošanu, bet tās 4. nodaļa pievērsusies politiskajiem jautājumiem.

Totalitārisma seku pētnieks Indulis Zālīte portālam "Delfi" norādīja, ka kopš astoņdesmito gadu sākuma VDK Ārējās izlūkošanas daļas aģenti tika reģistrēti atsevišķi, tādēļ to kārtas numuri nesaskan ar pretizlūkošanas aģentu numerāciju un vervēšanas uzskaiti. "Artist" lietas numurs liecinot, ka aģents savervēts astoņdesmito gadu beigās.

Datubāzē "Delta Latvija" atrodami vairāki aģenta "Artist" ziņojumu atreferējumi par dažādām personām. Visos gadījumos dokumentos kā atbildīgais VDK operatīvais darbinieks minēts virsnieks Tarasjuks.

"Delfi" publicē "Artist" ziņojuma atreferējumu, kurā minēts Levits un tā tulkojumu latviešu valodā, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!