Foto: DELFI

“Unikāls gadījums,” tā lietu par Normunda Lakuča sadarbību ar bijušās PSRS Valsts drošības komiteju sauc kādreizējais Totalitārisma seku dokumentēšanas centra vadītājs Indulis Zālīte. Šis ir vienīgais gadījums, kad aģenta kartīte tā dēvētajos čekas maisos nav atrodama, bet aģenta apzināta un slepena sadarbošanās ar VDK tiesā apstiprināta, pamatojoties uz to, ka aģentu identificējuši ziņojumos minētie cietušie. Neraugoties uz to, ka Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru kādreizējā premjera Guntara Krasta bijušais biznesa partneris atzīts par VDK aģentu “Nikolajs Pētersons” spēkā atstājusi Augstākā tiesa, Lakučs vēl arvien turpina uzstāt, ka nav apzināti un slepeni sadarbojies ar VDK. Šo versiju viņš uzturēja spēkā arī šā gada martā notikušajā intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu”.
Intervija notika nedēļā, kad Latvijā Covid-19 dēļ tika izsludināta ārkārtas situācija, tādēļ tās publiskošana tika atlikta.


Ņemot vērā aģenta "Nikolajs Pētersons" ziņojumos minēto cilvēku skaitu un ilgstošo tiesvedību lietā par sadarbības fakta konstatēšanu, šajā rakstā aprakstīti Reabilitācijas un specdienestu prokuratūras centieni tiesā pierādīt, ka "Nikolajs Pētersons" ir Normunds Lakučs, kā arī viņa paša centieni pierādīt pretējo. Šīs nedēļas gaitā atsevišķā publikācijā, kas papildināta ar nemontētiem videofragmentiem no intervijas, kuros Lakučs komentē konkrētas epizodes, "Delfi" aprakstīs "Nikolaja Pētersona" ziņojumus par nacionāli noskaņotiem jauniešiem 80. gados. Trešajā publikācijā vēstīsim par aģenta "Nikolajs Pētersons" lomu VDK aktivitātēs pret tolaik jauno mācītāju Ēriku Jēkabsonu, kas vēlāk kļuva pazīstams kā politiķis, kā arī publicēsim pilnu martā notikušās intervijas ierakstu.

Bijušās VDK elektroniskajā datu bāzē "Delta" atrodami vairāk nekā 20 aģenta "Nikolajs Pētersons" ziņojumi. Aģenta kartīte nav saglabājusies, taču viņa identitāte un personiskās lietas numurs "19078" ir fiksēts VDK izslēgtās aģentūras reģistrācijas žurnālā. Attiecīgais ieraksts datēts ar 1989. gada 18. februāri. Savukārt VDK aģentu reģistrācijas žurnālā ieraksts par aģenta "Nikolaja Pētersona" reģistrāciju izdarīts 1981. gada 20. janvārī. Žurnālā norādīts, ka aģentu savervējis Juris Sproģis no VDK 5. daļas 7. nodaļas. Lakučs intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pauda pārliecību, ka šie ieraksti vēl nepierāda viņa sadarbošanās faktu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!