Foto: DELFI

Bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) elektroniskajā datu bāzē "Delta Latvija" ("Delta") atrodami divi aģenta "Ernests" ziņojumu atreferējumi – par trimdas latviešu bažām par viņu telefonsarunu noklausīšanos un par muzikologam Guntaram Pupam un režisoram Kārlim Auškāpam pieejamo tolaik nevēlamo aizrobežu literatūru. Aizpērn publiskotajā aģentu kartotēkā atrodamā "Ernesta" kartīte liecina, ka šāds segvārds bijis toreizējās Valsts konservatorijas pasniedzējam, Rīgas Doma ērģelniekam Aivaram Kalējam. "Deltā" atrodams arī dosjē par pašu Kalēju, līdz ar to viņš ir arī no VDK darbības cietušais – aģentu ziņojumi apraksta viņa interesi par padomju varai netīkamu literatūru un kontaktus ar trimdas latviešiem ārzemju komandējumos. Kalējs izvēlējās portālam "Delfi" sniegt komentārus rakstveidā, izklāstot savas atmiņas par savervēšanu un apstākļiem, kādos tapuši ziņojumi, kuru atreferējumi atrodami "Deltā".

2018. gada nogalē publiskotajā bijušās VDK aģentu kartotēkā atrodama kartīte, kurā lasāms ērģelnieka, komponista un muzikologa Aivara Kalēja vārds. Tajā fiksēts, ka Jāzepa Vītola Latvijas valsts konservatorijas pasniedzēju Kalēju savervējis VDK 5. daļas 2. nodaļas virsnieks Māris Dreijers. Tas noticis 1978. gada 9. jūnijā.

Kartītes otrajā pusē atzīmēs par aģenta personīgās lietas virzību ir arī ieraksts, kas datēts ar 1991.gada 21.janvārī un norāda par aģenta piederību VDK darbības beigu posmā izveidotajai sabiedrisko sakaru nodaļai, kurā darbojās VDK virsnieks Aivars Dombrovskis.

Pirmā pratināšana – "profilaktēšana"

Kalēja dosjē, kas atrodams datubāzē "Delta", liecina, ka viņš VDK uzmanības lokā nonācis pirms savervēšanas – 1978. gada februārī kāds aģents ar segvārdu "Fanija" ziņojis, ka Kalējs aģentam parādījis vairākas Solžeņicina grāmatas, tajā skaitā - "Četrpadsmitā augusts". Atreferējumā minēts, ka Kalējs jau iepriekš "profilaktēts" par pretpadomju literatūras izplatīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!