Foto: F64/DELFI
Uzņēmējs Jevgēņijs Gombergs ir viens no aptuveni 300 Latvijas iedzīvotājiem, kuru sadarbību ar LPSR Valsts drošības komiteju (VDK) tiesa nav pierādījusi. Gombergs, kurš padomju laikā brīvprātīgi strādāja par gidu un darbojās ar ārzemju tūristu grupām, nenoliedz, ka Latvijas komjaunatnes starptautiskajam jaunatnes tūrisma birojam "Sputņik" ir iesniedzis atskaites, tomēr, kā noskaidrojās tiesvedībā, par VDK aģentu viņš kļuvis, pašam to nezinot.

Pērn decembrī pavērtajos čekas maisos jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicētā aģenta kartīte liecina, ka aģents ar segvārdu "Judžins" savervēts 1976. gada 19. oktobrī. Aģentu vervējis VDK darbinieks Tereško, kurš bijis VDK 2. daļas 2. nodaļas darbinieks. VDK 2. daļas galvenais uzdevums bija pretizlūkošanas darbs, lai aizsargātu PSRS un federācijas subjektus pret ārvalstu specdienestu izlūkošanas un kaitniecisko darbību. 2. nodaļa nodarbojās ar ārzemnieku uzraudzību, norāda VDK pētnieks Indulis Zālīte. Aģenta kartīti parakstījis toreizējais 2. daļas priekšnieks Bruno Šteinbriks.

Saskaņā ar VDK kartīti savervētais "Judžins" ir 1952. gadā dzimušais Jevgēņijs Gombergs, kurš ir Rīgas Civilās aviācijas inženieru institūta jaunākais līdzstrādnieks. Viņa personiskās lietas numurs ir "16723". Šis pats aģenta segvārds un personiskās lietas numurs parādās trijos VDK pretizlūkošanas elektroniskās datubāzes "Delta Latvija" ("Delta") ziņojumu atreferējumos.

Portāls "Delfi" publicē dokumentus, kādi tie krievu valodā pieejami datubāzē "Delta", to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģenta kartītes attēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!