"Tas bija kaut kas ļoti neparasts – ka Minsteres latviešu centrā ir kāds mākslinieks no Latvijas," 1978. gada vasarā Vācijā notikušo tikšanos ar izcilo latviešu gobelēnistu Rūdolfu Heimrātu atminas Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. LPSR VDK aģents "Heino" vēlāk gan par šo tikšanos sniedzis atskaiti savam čekas kuratoram. Gan Levita, gan vairāku citu avotu stāstītais ļauj secināt, ka "Heino" un Heimrāts, visdrīzāk, bijusi viena un tā pati persona.

No datubāzē "Delta Latvija" atrodamajām ziņām par Egilu Levitu "Heino" ziņojuma atreferējums ir vissenākais – ziņojums datēts ar 1978. gada augustu, aģenta personīgās lietas numurs ir 13970. Viņš darbojies LPSR VDK 2. daļas, kura nodarbojās ar pretizlūkošanu, labā. Kaut "Heino" kartīte pērn decembrī publiskotajos čekas maisos nav atrodama, par viņu veikts ieraksts LPSR VDK aģentūras reģistrācijas žurnālā. No šī ieraksta izriet, ka aģents savervēts 1970. gadā, bet sadarbību pārtraucis 1991. gada aprīlī. Ailēs par lietu arhivēšanu un iznīcināšanu minēta kā personīgā, tā darba lieta, taču spiedogā par to iznīcināšanu trūkst akta numura un datuma.

"Delfi" publicē "Delta Latvija" atrodamo aģenta "Heino" ziņojuma atreferējumu, kurā minēts Levits, tā tulkojumu latviešu valodā, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", kā arī "Heino" ierakstu LPSR VDK aģentūras reģistrācijas žurnālā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!