Foto: DELFI

"Viņš vienmēr pieņēma, ka tiek izsekots, bet, iespējams, būtu bijis pārsteigts, ka tajā ir iesaistīti Latvijas Katoļu baznīcas pārstāvji," tā par sava tēva, trimdas latgaliešu vēsturnieka Leonarda Latkovska vizītēm Latvijā "Delfi" stāsta viņa meita. Latkovskis 1987. gadā viesojoties Rīgā ar vietējās baznīcas vadību apspriedis iespēju, ka PSRS varētu viesoties pāvests Jānis Pāvils II. Pieejamie LPSR Valsts Drošības Komitejas (VDK) datubāzes "Delta Latvija" dokumenti rada pamatu spriest par čekas īstenotu aktīvu ziņu vākšanu gan par priesteriem Latvijā, gan par Romas pāvesta nodomiem, apkopojot ziņas par latviešu vizītēm Vatikānā. "Delta" failos atrodams, piemēram, atreferējums par kardināla Julijana Vaivoda sarunu ar Jāni Pāvilu II, kā arī ziņas, kuru avoti saskaņā ar čekas aģentu kartotēku jeb čekas maisiem bijuši augsta līmeņa katoļu baznīcas Latvijā pārstāvji – Vilhelms Ņukšs, Jānis Cakuls, Zigfrīds Naglis. Tomēr, to cik uzticamas šīs atskaites bija, ļauj apšaubīt liecinieku atmiņas.

Šomēnes sērijas "Maisi vaļā" ietvaros vairākās publikācijās "Delfi" aplūko Romas katoļu baznīcas Latvijā saiknes ar VDK. Par kardināla Jāņa Pujata un čekas pretrunīgajām attiecībām jau vēstīts, bet tuvākajās dienās gaidāms raksts par VDK un priesteru sadursmēm un sadarbību dažādās draudzēs Latvijā, kā arī pašreizējās baznīcas vadības komentārs par tālaika rīcību. Šajā publikācijā "Delfi" pievēršas Vatikāna kontaktiem ar Latvijas priesteriem aiz "dzelzs priekškara" un čekas centieniem to kontrolēt.

Pāvesta vizīte par godu Krievzemes kristīšanai

Datubāzē "Delta Latvija" saglabāts pa vienam ziņojuma atreferējumam no aģentiem "Romualds" un "Ontons", kas abi attiecas uz vienu un to pašu notikumu – trimdas latgaliešu vēsturnieka Leonarda Latkovska juniora vizīti Rīgā 1987. gada janvārī.

"Romualda" ziņojuma atreferējumā īsi uzskaitīti katoļu baznīcas kūrijas locekļi, ar kuriem Latkovskis ticies, kā arī pieminēts, ka ceļojumā viņu pavadījusi māsa, kura "kā ticīgs cilvēks apmeklēja baznīcu". Daudz izvērstākas ziņas sniedzis "Ontons". Viņš vēstījis, ka arī pats Latkovskis katru rītu apmeklē dievkalpojumu Svētā Jēkaba katedrālē, uzskaitījis cilvēkus, ar kuriem viesis ticies, un aprakstījis pretpadomju literatūru, kuru viņš tiem nodevis. Interesantākais no uzskaitījuma šķiet kādas sarunas ar bīskapu Jāni Cakulu atstāsts: "[Latkovskis – red.] interesējās par iespēju, ka Romas pāvests varētu apmeklēt Padomju Savienību Krievzemes kristīšanas tūkstošgades svinību laikā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!