1988. gada rudenī viesojoties Latvijā, Egils Levits apzinājies, ka LPSR VDK jeb čeka viņu izseko un novēro, tomēr tolaik viņš neesot varējis iztēloties, ka starp ziņotājiem varētu būt arī viņa tuvākie sarunbiedri, Latvijas Tautas frontes (LTF) aktīvisti, – tā Latvijas Valsts prezidents atzina intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu". Par Levita braucienu uz Siguldu 1988. gada rudenī čekai ziņojis aģents "Karmen". Prezidents pieļauj, ka aiz šī segvārda varētu slēpties kāds no tā laika sarunbiedriem, viens no viņiem pieļauj citu versiju, bet konkrētāk aģentu identificēt pagaidām nav izdevies.

Kā iepriekš jau klāstīts, Levits datubāzes "Delta Latvija" dokumentos minēts vairākkārt, atreferējot ziņojumus laikā no 1978. līdz 1988. gadam.

Ziņojuma, kas datēts ar 1988. gada decembri, avots ir aģents "Karmen" ar personīgās lietas numuru 22942. Viņš darbojies LPSR VDK 3. daļas, kas nodarbojusies ar pretizlūkošanu iekšlietu sistēmā, labā. Datubāzes dokumentos kā atbildīgais VDK operatīvais darbinieks minēts 3. daļas virsnieks Šabanovs. Taču "Karmen" kartīte nav atrodama pērn decembrī publiskotajos čekas maisos, par viņu nav arī ierakstu Latvijas Nacionālā arhīva publiskotajos VDK aģentūras reģistrācijas žurnālos – tie apraujas ar aģentu "Martin", kura lietas numurs ir 22935 un kurš reģistrēts 1987. gada janvārī. No tā var secināt, ka aģents "Karmen" savervēts īsi pēc tam. Datubāzē "Delta Latvija" ir atrodami vairāki aģenta "Karmen" ziņojumu atreferējumi.

"Delfi" publicē čekas savākto Levita dosjē, kurā, sadalot trīs daļās, iekļauts arī "Karmen" ziņojuma atreferējums, kā arī šī dosjē tulkojumu latviešu valodā, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!