Foto: DELFI

Pagājušā gadsimta 80. gados Latvijas PSR Valsts operas un baleta teātra solists Aleksandrs Poļakovs un viņa toreizējā sieva vijolniece Aīda Grieze baudīja trimdas latviešu uzticību un draudzību. Aizvadītā gada nogalē publiskotajā LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu kartotēkā atrodams gan Poļakova, gan Griezes vārds – tie lasāmi aģentu "Karūzo" un "Diāna" kartītēs. Datubāzē "Delta" pieejami vairāki šo aģentu ziņojumu atreferējumi, taču Poļakovs piedāvājumu skaidrot iespējamo sadarbību ar VDK noraidīja.

Pērnā gada nogalē publiskotajos tā dēvētajos čekas maisos jeb bijušās VDK arhīvā atrodama 1980. gada septembrī savervētā aģenta "Karūzo" kartīte. Tajā norādīts, ka aģentu savervējis VDK 5. daļas 1. nodaļas darbinieks Aldis Plaudis. Atbilstoši kartītē rakstītajam aģents ir Aleksandrs Poļakovs, tobrīd – Latvijas PSR Valsts operas un baleta solists. Aģenta personiskās lietas numurs ir "18853".

VDK aģentu kartotēkā ir atrodama aģentes "Diāna" kartīte ar personiskās lietas numuru "22159". Tāpat kā "Karūzo", arī "Diānu" savervējis VDK 5. daļas 1. nodaļas darbinieks Aldis Plaudis. Tas noticis 1985. gada novembrī. "Diānas" kartītē lasāms, ka aģente ir Aīda Grieze, Filharmonijas orķestra vijolniece. Abu aģentu kartītēs norādītā dzīvesvietas adrese Rīgā, Lienes ielā sakrīt. 2000. gadu pirmajā pusē mirusī Aīda Grieze savulaik bija precējusies ar operdziedoni Aleksandru Poļakovu.

VDK 5. daļas 1. nodaļas galvenais uzdevums bija ideoloģiskā pretizlūkošana ārzemēs. Tās uzmanības lokā bija latviešu emigrantu centri Rietumos, iepriekš norādīja VDK mantojuma pētnieks Indulis Zālīte.

VDK pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta" atrodami trīs aģenta "Karūzo" ziņojumu atreferējumi, kuros sakrīt gan aģenta segvārds, gan personiskās lietas numurs. Vēl trijos ziņojumu atreferējumos "Karūzo" norādīts kā viens no avotiem. Vienā atreferējumā viņš un vēl vairāki citi aģenti VDK informējuši par "Gaismas akcijas" aktīvistu Pāvilu Brūveri. Vienīgais no šiem aģentiem, kura kartīte atrodama VDK aģentu kartotēkā, ir "Karūzo". Divi atreferējumi tapuši, balstoties uz aģentu "Karūzo" un "Diāna" sniegtajām ziņām. Abos šajos ziņojumu atreferējumos atrodamie aģentu personisko lietu numuri sakrīt ar aģentu kartītēs norādītajiem numuriem.

Portāls "Delfi" publicē dokumentus, kādi tie krievu valodā pieejami datubāzē "Delta", to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģentu kartīšu attēlus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!