Bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" ("Delta") atrodami divi aģenta ar segvārdu "Skridla" ziņojumi. Pērn decembrī publicētajā VDK aģentu kartotēkā redzamā Latvijas Universitātes (LU) eksakto, dzīvības un medicīnas zinātņu jomas prorektora Valda Segliņa aģenta kartīte liecina, ka "Skridla" ir viņa segvārds. Lai gan ziņojumos ietverto tēmu loks skar arī ģeoloģiju – jomu, kurā Segliņš ilgstoši darbojas, – viesojoties "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā, prorektors apgalvo, ka ne ar konkrēto kartīti, ne ar ziņojumiem viņam neesot nekāda sakara. Vienlaikus, noliedzot sadarbību ar LPSR VDK, viņš atzīst, ka profesionālās darbības sakarā sadarbojies ar PSRS VDK struktūrām.

Vienā no diviem "Deltā" iekļautajiem aģenta "Skridla" ziņojumiem ir drukas kļūda un aģents nosaukts par "Skridnu". Secinājumu, ka notikusi kļūda, ļauj izdarīt fakts, ka ziņojumā minētais aģenta personas lietas numurs sakrīt gan ar otru ziņojumu, gan ar Latvijas Nacionālā arhīva mājaslapā publicēto aģenta kartīti.

Portāls "Delfi" publicē dokumentus, kādi tie krievu valodā pieejami datubāzē "Delta", to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģenta kartītes attēlu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!