Foto: F64/DELFI

Bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" ("Delta") atrodami 29 aģenta ar segvārdu "Viva" ziņojumu atreferējumi, kas datēti, sākot no 1978. gada. Savukārt pērn decembrī pavērtajos čekas maisos jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicēta Padomju Latvijā labi pazīstamā dīdžeja un mūzikas raidījumu vadītāja Arvīda Mūrnieka kartīte, kas apliecina, ka viņš savervēts 1978. gadā un viņam piešķirts segvārds "Viva". Kartītē un ziņojumu atreferējumos sakrīt personas lietas numurs "17642", kas ļauj secināt, ka tieši Mūrnieks bijis konkrētais aģents. Mūrnieks rakstiskā atbildē portālam "Delfi" noliedz, ka apzināti bijis VDK aģents, un uzskata, ka ziņojumi ir falsificēti.

Lielākā daļa ziņojumu, kuros minēts aģents "Viva", ir rakstīti 1987. gada augustā, kad aģents LPSR Komitejas kultūras sakariem ar tautiešiem ārzemēs delegācijas sastāvā viesojās Rietumvācijā. Tobrīd Minsterē notika trimdas latviešu dziesmu svētki, kas pulcēja latviešus no visām pasaules malām. Starp viņiem bija arī vairāki ievērojami trimdas sabiedrības aktīvisti. Tieši šie cilvēki arī interesējuši aģentu "Viva".

Portāls "Delfi" publicē dokumentus, kādi tie krievu valodā pieejami datubāzē "Delta", to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģenta kartītes attēlu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!