Foto: DELFI

Bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) aģents "Mjačikovs" čekistiem atskaitījies par sarunu ar vienu no Atmodas laika aktīvistiem Modri Lujānu, kā rezultātā VDK pret Lujānu ierosinājusi pārbaudes lietu. Valērijs Belokoņs, kura vārds un uzvārds lasāms "Mjačikova" VDK aģenta kartītē, ar preses pārstāves starpniecību portālam "Delfi" norādīja, ka komentārus nesniegs. Jāpiebilst, ka viņa iespējamo sadarbību ar čeku prokuratūra vērtēja jau 2005. gadā, bet pārbaudes rezultāts bija neskaidrs. Tagad prokuratūra atcēlusi tolaik pieņemto lēmumu par lietas izbeigšanu, un pārbaude turpinās.

Pērn decembrī pavērtajos čekas maisos jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicētajā LPSR VDK aģentūras alfabētiskajā kartotēkā atrodama kartīte, kurā lasāms vārds un uzvārds Valērijs Belokoņs. Kartītē norādīts, ka aģents ar segvārdu "Mjačikov" savervēts 1987. gada 6. oktobrī. Savukārt VDK pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta" atrodams viens aģenta ar segvārdu "Mjačikov" ziņojuma atreferējums, kas datēts ar 1987. gada 4. novembri. Kartītē un ziņojuma atreferējumā sakrīt gan aģenta segvārds "Mjačikov", gan personas lietas numurs "23306".

Portāls "Delfi" publicē ziņojumu, kāds tas krievu valodā pieejams datubāzē "Delta", tā tulkojumu latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģenta kartītes attēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!