Foto: DELFI
Bijušas PSRS VDK elektroniskajā datu bāzē “Delta” atrodami vairāk nekā divdesmit VDK aģenta “Nikolajs Pētersons” ziņojumu atreferējumi. Tajos aprakstītie ziņojumi tapuši laika posmā no 1983. līdz 1986. gadam. Ar 1989. gada 18. februāri datēts ieraksts VDK izslēgtās aģentūras reģistrācijas žurnālā liecina, ka aģents “Nikolajs Pētersons” bijis Normunds Lakučs, kurš vēlāk, 1990. gados kļuva par ietekmīgu uzņēmēju. Pazīšanos ar viņu “Delfi” apliecināja vairāki šajos ziņojumos minēti cilvēki, arī Dzintars Kļava, kurš savulaik liecinieka statusā uzstājies pirmās un otrās instances tiesā, kur tika skatīta lieta par Lakuča sadarbību ar VDK. Savukārt Lakučs intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” apliecināja, ka pazīst divus no atreferējumos minētajiem cilvēkiem. Citos dokumentos minētos viņš teicās neatceramies.

Aizpērnā gada nogalē publiskotajā bijušās PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu kartotēkā “Nikolaja Pētersona” aģenta kartīte nav atrodama, taču viņa identitāte un personiskās lietas numurs “19078” ir fiksēts VDK izslēgtās aģentūras reģistrācijas žurnālā. VDK aģentu reģistrācijas žurnālā ieraksts par aģenta “Nikolaja Pētersona” reģistrāciju izdarīts 1981. gada 20. janvārī.

Konspirācijas jautājumu speciālists

1977. gadā vairāki nacionāli noskaņoti jaunieši izveidoja nelegālu organizāciju, kuuru nosauca “Zīle”. Par organizācijas valdes priekšsēdētāju kļuva Dzintars Kļava, bet gādāt par konspirāciju tika uzticēts Lakučam – tobrīd Latvijas Valsts universitātes Ekonomikas fakultātes studentam.
Organizācija visai drīz nonāca VDK redzeslokā – par to liecina ar 1977. gada nogali datēts VDK aģenta “Džordžs” ziņojuma atreferējums, kurā vēstīts par Kļavas mēģinājumiem mudināt studentus pievienoties kādai it kā “puslegālai” organizācijai – “nācijas saglabāšanas un demogrāfijas biedrībai”. Vienā no vēlākajiem aģenta “Džordžs” ziņojumiem izklāstīti gan jauniešu ilgtermiņa plāni veidot karjeru, ieņemot vadošus amatus, gan iecere 18. novembrī nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa, “Zīles” aktīvistu uzskaitījumā līdzās Kļavas vārdam parādās arī Lakuča vārds. Īsi pirms plānotās ziedu nolikšanas, proti, 1978. gada 15. un 16. novembrī “Zīles” dalībniekus aizturēja VDK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!