Foto: DELFI

Maretta Staprāne, divdesmit gadus veca meitene no Amerikas, astoņdesmitajos gados ieradās Rīgā kopā ar vecmāmiņu. Viņas vakariņās uzaicināja šarmants mākslinieks, kurš vēlāk ģimenei sūtīja draudzīgas vēstules. Pēc gadu desmitiem atklājas, ka viņš bijis LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) aģents un vakariņās runātais, lai gan kļūdaini, fiksēts VDK dokumentos. Virspusējs kontakts ar šo pašu mākslinieku bijis pamats arī valodnieka un folklorista Austra Graša aprakstam čekas datubāzē. Par viņiem abiem ziņojis aģents ar segvārdu "Oņegins". Pērn decembrī publicētā VDK aģentu kartotēka liecina, ka šāds segvārds bijis nu jau mūžībā aizgājušajam gleznotājam un Latvijas Mākslas akadēmijas rektoram Indulim Zariņam. Uz ASV pārbēgušais kādreizējais Latvijas Kultūras komitejas sakariem ar tautiešiem ārzemēs vadītājs Imants Lešinskis atmiņās savulaik vēstīja, ka Zariņš ticis pieskaitīts "augstāko čekas kalpu šķirai".

VDK pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" ("Delta") saglabājušies divi aģenta ar segvārdu "Oņegins" ziņojumu atreferējumi. Viens no tiem vēsta par toreizējā latviešu tautas augstskolas Francijā "Abrene" direktora Austra Graša gaitām, bet otrs par ASV dzīvojošā latviešu gleznotāja Raimonda Staprāna meitas Marettas viesošanos Latvijā.

Kartīte, uz kuras atrodams Induļa Zariņa vārds un kurā minētais personiskās lietas numurs sakrīt ar ziņojumos minēto, liecina, ka viņš savervēts jau 1945. gadā jeb nepilnu 16 gadu vecumā Krievijā, kur viņš kopā ar ģimeni nonāca 1941. gada masu izsūtīšanās. Aģents "Oņegins" LPSR VDK aģentu reģistrācijas žurnālā reģistrēts 1953. gadā. Žurnālā lasāmas arī dažādas atzīmes, tostarp par aģenta lietas nodošanu 5. daļai jeb daļai "cīņai ar ideoloģisko diversiju" 1967. gadā – laikā, kad šī daļa tika izveidota, kā arī par noņemšanu no uzskaites 1989. gadā un par personīgo un darba lietu vairāku sējumu apjomā iznīcināšanu 1990. gadā. Savukārt aģenta kartītes otrā pusē, kur redzama informācija par personiskās lietas pārvietošanu, ir atzīme par 1961. gadu.

Totalitārisma seku dokumentēšanas centra bijušais vadītājs Indulis Zālīte skaidro, ka 1953. gadā notika VDK aparāta reorganizācija un mainījās struktūra, tāpēc tika pārreģistrēta lielākā daļa aģentūras dokumentu, savukārt 1961. gada atzīme liecina par datumu, kurā kartīte pārreģistrēta sakarā ar aģenta pārvietošanu no vienas struktūrvienības citā. Šāda procedūra bijusi ierasta lieta. Pārrakstot kartītes, nemainīgas saglabāja vien ziņas par aģenta vārdu, uzvārdu, dzimšanas datumu un savervēšanas apstākļiem, pārējos laukos varēja ierakstīt konkrētajā brīdī aktuālo informāciju. Tas arī, visticamāk, ir iemesls, kāpēc kartītē teikts, ka Zariņš ir Mākslas akadēmijas pasniedzējs, lai gan vervēšanas brīdī šo amatu vēl neieņēma.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!