Foto: DELFI

Aukstā kara gados vairums rietumvalstu neatzina Baltijas valstu okupācijas likumību un to diplomāti neiesaistījās oficiālos kontaktos ar padomju Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdībām. "Neatzīšanas tēma" caurstrāvoja arī Rietumvācijas ģenerālkonsula Ļeņingradā Korneliusa Meterniha vizīti Rīgā 1987. gada pavasarī, kuras laikā vācietis LPSR VDK aģentam "Orions" atteica sniegt interviju Latvijas Radio. "Oriona" aģenta kartītē lasāms tolaik Latvijas Radio raidījuma "Dzintarkrasts" vadītāja, vēlāk rakstnieka Jāņa Ūdra vārds. Ūdris "Delfi" apgalvoja, ka neesot bijis čekas aģents, kaut tā ir mēģinājusi viņu savervēt, un apšaubīja arī ziņojuma saturu, saucot to par "cinisma un diletantisma" apvienojumu. Savukārt Vācijas vēstniecība Latvijā "Delfi" izsniedza Meterniha atskaiti par vizīti LPSR, kuru publicējam pilnā apjomā.

2018. gada decembrī pavērtajos "čekas maisos" jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicētajā LPSR VDK aģentūras kartotēkā atrodama aģenta "Orions" kartīte ar personīgās lietas numuru 930, kurā lasāms 1945. gadā dzimušā Jāņa Ūdra vārds. Kartītē norādīts, ka viņš savervēts 1966. gadā, kad bijis žurnālists un ieņēmis nodaļas vadītāja amatu. "Orions" savervēts darbam LPSR VDK 1. daļas 2. nodaļā. 1. daļa nodarbojās ar ārējo izlūkošanu, bet tās 2. nodaļa ar ārējo pretizlūkošanu.

"Oriona" kartīti šķērso divas sarkanas svītras un uzraksts "signaļnaja" jeb "signāla". Ilggadējais "čekas maisu" pētnieks Indulis Zālīte skaidro, ka dokumenti, kas skaidrotu tās nozīmi, nav pieejami, tomēr šādas atzīmes atrodamas VDK 1. daļas, galvenokārt 2. un 3. nodaļas, aģentu kartītēs. "Ticams ir skaidrojums, ka šādi atzīmēja aģentus, kuriem nedeva īpašu uzdevumu, bet izmantoja šo aģentu komandējumus dažādas informācijas iegūšanai. Tad, kad aģentam savas profesionālās darbības, kontaktu, komandējumu rezultātā izdevās iegūt VDK interesējošu informāciju, viņš ar to dalījās ar orgāniem. Parasti aģentiem deva uzdevumus, vajadzēja gadā "uzcept" noteiktu skaitu ziņojumu. Uz "signālaģentiem" šādas noteiktas normas neattiecās. Visticamāk, apzīmējumu ieviesa statistikas vienkāršošanas labā. Ir "regulārie" aģenti un "signālaģenti". Izlūkdienestā un 5. daļā (ideoloģiskā pretizlūkošana – red.) vervēšanas process bija liberālāks un intelektuālāks nekā pretizlūkošanā," skaidro pētnieks.

Savukārt LPSR VDK pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta" atrodams viens aģenta "Orions" ar šādu numuru ziņojuma atreferējums, kas datēts ar 1987. gada jūniju. Portāls "Delfi" publicē ziņojuma atstāstu, kāds tas krievu valodā pieejams datubāzē "Delta", tā tulkojumu latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", kā arī aģenta kartītes attēlu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!