Foto: DELFI, LNA

Žurnālu "Auseklis" 1987. gadā izdevēji pieteica kā pirmo preses izdevumu Latvijā bez cenzūras kopš 1934. gada. Žurnālā publicējās gan pretpadomju disidenti, gan luterāņu baznīcas reformatori, un to izdeva gan Latvijā, gan ārzemēs. Tomēr "Ausekļa" veidotājs Ivars Žukovskis ir disidentu aprindās pretrunīgi vērtēta persona. Viņa uzvārds lasāms čekas maisos aģenta "Pols" kartītē, un VDK datubāze "Delta" ietver gan "Pola" ziņojumu atreferējumus par "Ausekļa" veidošanu un tā veidotāju gaitām, gan ziņojumus par Žukovski. Viņš pats portālam "Delfi" komentārus nesniedza, norādot, ka visu pastāstīs savā autobiogrāfijā.

No aģentūras izslēgtais, bet ziņojošais 'Pols'

Pērn decembrī pavērtajos čekas maisos jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicētajā LPSR VDK aģentūras kartotēkā atrodama kartīte ar Ivara Žukovska vārdu, kur fiksēts, ka aģents ar segvārdu "Pols" savervēts 1976. gada 15. janvārī darbam VDK 5. nodaļas 3. daļas labā. Saskaņā ar LNA publicēto struktūrshēmu, LPSR VDK 5. nodaļa cīnījās pret "ideoloģisko diversiju", bet tās 3. daļa uzraudzīja disidentus un bijušos politieslodzītos. Savukārt VDK pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta" atrodami vienpadsmit aģenta "Pols" ziņojumu atreferējumi, kas datēti no 1976. gada maija līdz 1988. gada novembrim.

Ziņojumos, kas datēti pirms 1980. gada sakrīt gan aģenta segvārds "Pols" gan personīgās lietas numurs "16356". "Pola" kartītē lasāms ar 1980. gada 25. jūniju datēts ieraksts par izslēgšanu no aģentūras par "dvurušņičestvo" jeb "divkosību", un jaunu "Pola" ziņojumu "Deltā" nav līdz pat 1987. gadam. Kad tie atkal parādās "Pols" identificēts ne vairs ar personīgās lietas numuru, bet gan kā "arhīva aģents". Čekas maisos gan atrodami divi aģenti "Pols", taču otrais bijis kāds dzelzceļa inženieris no Daugavpils, un viņa kartītē nav atzīmju par izslēgšanu no aktīvās aģentūras, tāpēc, kā arī ņemot vērā ziņojumu saturu, atsauces uz arhīva aģentu "Pols" visdrīzāk adresētas uz Žukovski.

Totalitārisma seku pētnieks Indulis Zālīte skaidro – ja persona atzīta par neuzticamu un izslēgta no aģentūras, tad uzdevumus čekisti tai dot nevar. Tas gan neizslēdz iespēju uzturēt kontaktus: "Aiziet aprunāties – tas cilvēks jau čekistu prom nevar aizdzīt – nu kā tad iet? Cilvēks kaut ko izstāstīja, un to noformēja, kā arhīva aģenta ziņojumu." Ja "Pols" būtu atjaunots aktīvajā aģentūrā, šāda atzīme būtu parādījusies VDK aģentūras žurnālos, kas arī publicēti LNA mājaslapā. Šādas atzīmes pie "Pola" ieraksta nav.

Tāpat zīmīgi, ka "Pola" kartītē lasāma ar sarkanu pildspalvu ierakstīta piezīme: "Ar lietu iepazīstināt tikai ar 5. nodaļas vadības atļauju." Zālīte skaidro – tas liecina, ka šis bijis īpaši vērtīgs aģents, kuru izmantojusi astoņdesmitajos gados izveidotā čekas "darba grupa aktīvo pasākumu veikšanai". Šo grupu vadījis virsnieks Kondratovs – tas pats, kurš savulaik savervējis Žukovski. Tā caur saviem aģentiem centusies kontrolēt PSRS perestorikas jeb pārbūves rezultātā radušās kustības un organizācijas, neļaujot tām kļūt pārāk radikālām. Darba grupa gan izveidota jau pēc Žukovska izslēgšanas no čekas aģentūras, kas varētu nozīmēt, ka viņš ticis izmantots tikai kā informācijas avots, nevis kā VDK uzdevumu izpildītājs.

Šajā publikācijā "Delfi" galvenokārt analizē "Pola" ziņojumus, kas saistīti ar žurnālu "Auseklis", savukārt citus, tostarp saistībā ar Žukovska disidenta darbību un čekas pret viņa ģimeni izvērstajām represijām aplūkosim turpmākajās publikācijās. Publicējam attiecīgos dokumentus, kādi tie krievu valodā pieejami datubāzē "Delta", to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", kā arī aģenta kartītes un aģentūras reģistrācijas žurnāla ieraksta attēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!