Foto: DELFI
"Čekas maisos" – aģentu kartotēkā un VDK datubāzes "Delta Latvija" dokumentos – atrodami gan bīskapi un kardināli, gan katoļu priesteri, kuri nav ieņēmuši augstus amatus baznīcas hierarhijā. "Delfi" apkopotie un analizētie dažādie aģentu, kuri paši kalpojuši baznīcā, ziņojumi, kā arī ziņojumi par mācītājiem un ticīgajiem atklāj VDK un baznīcas attiecību pretrunīgo dabu – no baznīcēnu cīņas pret PSRS ateistisko ideoloģiju līdz sadarbībai ar varas iestādēm, un, iespējams, nodevībai. Tomēr pašreizējā Rīgas arhibīskapa Zbigņeva Stankeviča vērtējums, aicinot vairīties no vispārinātiem spriedumiem, ir vispārīgs un retorisks: "Mēs varam izmeklēt katrs savu sirdsapziņu."

Šajā rakstā aplūkojam, kā čekas aģentu ziņojumi atklāj VDK un priesteru sadursmes un sadarbību dažādās draudzēs Latvijā, kam seko baznīcas vadības un baznīcas vēstures pētnieku komentāri. Tas publikāciju sērijas "Maisi vaļā" ietvaros noslēdz vairāku publikāciju ciklu par Romas katoļu baznīcas Latvijā attiecībām ar VDK. "Delfi" jau analizēja kardināla Jāņa Pujata un čekas pretrunīgās attiecības, par ko kardināls pauda arī savu viedokli. Tam sekoja raksts par Vatikāna kontaktiem ar Latvijas priesteriem un čekas centieniem to kontrolēt.

"Kaut kur jau tās intereses baznīcai un varai sakrita"

Jau vēstījām, ka čekas uzmanību bija piesaistījusi kāda saruna Vatikānā 1978. gadā starp pāvestu Jāni Pāvilu II un tālaika Romas katoļu baznīcas Latvijā vadītāju bīskapu Julijanu Vaivodu. Tajā pāvests bija taujājis par gadu desmitiem represētā bīskapa Kazimira Duļbinska situāciju un paudis neapmierinātību ar Latvijas baznīcas sniegumu šajā jautājumā. Izziņa par šo sarunu, kā arī četru aģentu vēstītā atreferējums par kādu Duļbinska uzrunu bērēs iekļauti arī viņa personīgajā dosjē, kurā čekisti vākuši par bīskapu ziņas kā par personu, kura sodīta par īpaši bīstamiem pretvalstiskiem noziegumiem. "Delfi" publicē dosjē un tā tulkojumu latviski, ko šajā un citos gadījumos nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!