Foto: DELFI
PSRS pilsoņa melīgi izdomājumi un ārzemnieka veikta ziņu vākšana par pretpadomju raidstaciju uztveršanu – šādi kvalificēta informācija, kas Valsts drošības komitejas (VDK) elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" atrodama, atsaucoties uz aģenta "Simants" divu ziņojumu atreferējumiem. Aģenta "Simants" kartītē lasāms rakstnieka un literatūrzinātnieka Valda Rūmnieka vārds. Viens no ziņojumos minētajiem ir pārliecināts, ka "Simants" ir Rūmnieka segvārds, bet pats Rūmnieks portālam "Delfi" lakoniski norādīja, ka nevēlas runāt par savu iespējamo saistību ar čeku.

Atzīmes aģenta kartītes otrā pusē liecina, ka aģenta darba lieta ir nodota arhīvam un tās 2. sējums ir iznīcināts. Aģenta "Simants" personiskās lietas numurs ir "16075". Šis pats aģenta segvārds un personiskās lietas numurs parādās divos VDK pretizlūkošanas elektroniskās datubāzes "Delta Latvija" ("Delta") ziņojumu atreferējumos.

Portāls "Delfi" publicē dokumentus, kādi tie krievu valodā pieejami datubāzē "Delta", to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģentu kartīšu attēlus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!