Foto: LETA/Delfi

Daļai Padomju Latvijas zinātnieku, pildot darba pienākumus, nācās Valsts drošības komitejai (VDK) ziņot par ārzemniekiem, ar kuriem bija kontaktējušies. Atverot čekas maisus, atklājās, ka šādi ar VDK ir sadarbojies gan ilggadējais telekomunikāciju uzņēmuma "Lattelekom" prezidents Gundars Strautmanis, gan politiķis un uzņēmējs Grigorijs Krupņikovs. Abi portālam "Delfi" apstiprina, ka VDK ir rakstījuši atskaites par sakariem ar rietumvalstu pilsoņiem.

Pērn decembrī pavērtajos čekas maisos jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicētā aģenta kartīte liecina, ka aģents ar segvārdu "Ekrāns" savervēts 1978. gada maijā. Aģentu vervējis bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) 2. daļas 5. nodaļas darbinieks. Kartītē norādīts, ka savervētais aģents ir 1941. gadā dzimušais Gundars Strautmanis, kurš strādā Rīgas Mikroaparātu zinātniskās pētniecības institūtā. Viņa personiskās lietas numurs ir "17591". Aģenta kartītes otrā pusē lasāms, ka aģents "Ekrāns" 1982. gadā pārcelts uz VDK 6. daļu, bet 1990. gada decembrī atpakaļ uz 2. daļu.

VDK 2. daļas galvenais uzdevums bija pretizlūkošanas darbs, lai aizsargātu PSRS un federācijas subjektus pret ārvalstu specdienestu izlūkošanas un kaitniecisko darbību. 5. nodaļa nodarbojās ar rūpniecības un citu svarīgu objektu pretizlūkošanas nodrošinājumu, norāda pētnieks Indulis Zālīte. Savukārt VDK 6. daļa nodarbojās ar ekonomikas pretizlūkošanas nodrošinājumu. Šī daļa tika izveidota 1982. gadā, un nodaļas darba pamatvirzieni bija svarīgu objektu režīma nodrošinājums un informācijas slepenības režīma nodrošinājums, liecina Zālītes pētījumi.

Portāls "Delfi" publicē dokumentus, kādi tie krievu valodā pieejami datubāzē "Delta", to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģenta kartītes attēlu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!