Foto: DELFI

"Kas tad Dievam kalpos, ja visi kalpos čekai?" tā par saviem mēģinājumiem atklāt Rīgas katoļu semināra studentu vidū esošos LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) jeb čekas aģentus tagad saka Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats. Čekas reģistrācijas žurnālos saglabājušies ieraksti ir pamats jautājumam, vai kardināls pats savulaik nav sadarbojies ar VDK kā aģents ar segvārdu "Andrejs", kas daļēji jau līdz šim iztirzāts publiski. Taču VDK datubāzē "Delta Latvija" nav neviena šī aģenta ziņojuma atreferējuma. Savukārt turpat atrodamajā Pujata dosjē redzams, ka vismaz kopš 1984. gada viņš pret čekistiem bijis noskaņots ļoti asi, un VDK Pujatu turējuši aizdomās par 'dzimtenes nodevību', mēģinājuši šantažēt un pat saņēmuši ziņas par viņu kā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) apmācītu Vatikāna aģentu tīkla vadītāju.

Šomēnes rakstu sērijas "Maisi vaļā" ietvaros varēsiet iepazīties ar vairākām savstarpēji saistībām publikācijām par to, kas "Deltā" iekļautajos dokumentos atklājas par VDK un Romas katoļu baznīcas Latvijā attiecībām – ziņu sniegšana un vākšana, vajāšana un ietekmēšana. Publikācijās tiks aprakstīti gan VDK centieni kontrolēt Latvijas katoļu kontaktus ar Vatikānu, gan tas, kā čekas iejaukšanās ietekmēja garīdznieku un vienkārši ticīgo dzīves. Esam lūguši pagātnes izvērtējumu arī pašreizējai baznīcas vadībai. Bet pirmais raksts saistīts ar Jāņa Pujata personību.

"Slepenā misija" uz Vatikānu


Kardināla Jāņa Pujata kartītes čekas maisos nav, bet ir vairāki ar viņu saistīti ieraksti VDK uzskaites žurnālos. VDK aģentu reģistrācijas žurnālā aģents "Andrejs" ar personīgās lietas numuru 16280 iegrāmatots 1975. gada ziemā. Tur arī norādīts, ka aģenta personīgās un darba lietas arhīvam nodotas 1984. gadā. Iespējamā "Andreja" identitāte atklājas lasot no LPSR VDK aģentūras izslēgto aģentu un nenotikušo vervēšanu reģistrācijas žurnālu. Tajā norādīts, ka aģents "Andrejs" izslēgts 1984. gada 24. februārī. Viņa darba lietas apjoms bijis viens sējums, bet personīgā lieta "iznīcināta pēc akta" piecus gadus vēlāk. Šajā žurnālā "Andrejs" identificēts kā Jānis Francis Pujats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!