Foto: DELFI
Bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" ("Delta") atrodamā informācija liecina, ka astoņdesmitajos gados ar čeku sadarbojies aģents "Vitis". Šis segvārds, kā to rāda decembrī publiskotā kartotēka, ir norādīts žurnālista, dzejnieka un vairāku ministru padomnieka Normunda Beļska aģenta kartītē. Savukārt septiņdesmito gadu vidū VDK saņemts ziņojums arī par pašu Beļski – viņš saukts uz profilaktiskām pārrunām "par pretpadomju uzskatiem".

Aģents "Vitis" savervēts 1983. gada 17. janvārī, viņa vervētājs bijis VDK kurators Andris Nadziņš. "Deltā" atrodami trīs ar 80. gadu vidu datēti ziņojumu atreferējumi – viens par Rīgas jauno literātu studiju un kāda dzejnieka pārāk nacionālistisko nostāju. Šīs publicistus apvienojošās studijas dalībnieks astoņdesmitajos gados bijis arī Beļskis. Otrs ziņojums sniegts par ārstu Juri Vidiņu un viņa kontaktiem ar kādu ārzemnieku, bet trešajā ziņojumā "Vitis" detalizēti stāsta par Latviešu Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) atjaunošanas procesu. Beļskis tobrīd bija viens no aktīvākajiem LSDSP idejas virzītājiem, kā arī piedalījās Vidiņa pārstāvētās organizācijas "Helsinki-86" pasākumos.

Savukārt nepilnus desmit gadus senākā pagātnē ir atrodams arī ziņojuma atreferējums par Beļski – 1975. gadā čekai tiek ziņots par tobrīd vēl pusaudzi Beļski, viņa izteikumiem un vēlmi veidot domubiedru grupu, kura nodarbotos ar padomju varas kaitniecību. 1977. gada decembrī Beļskis kādā čekistu noklausītā telefonsarunā no saviem uzskatiem neesot atkāpies, tāpēc 1978. gada 11. maijā ar viņu jau notika VDK darbinieku profilaktiska saruna, kuras laikā viņš atzinis, ka "ārvalstu radiostaciju ietekmē uzrakstījis nacionālistisku dzejoli". Viņš arī čekistiem apsolījies tā vairs nedarīt, liecina "Deltā" pieejamā informācija.

Portāls "Delfi" publicē dokumentus, kādi tie krievu valodā pieejami datubāzē "Delta", to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģenta kartītes attēlu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!