"Man nav tāda sarakstiņa, kur būtu jāatnāk un jāuzdod pārbaudīt trīs-četrus faktus. Šobrīd man tāda saraksta nav," piektdien intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu", atbildot uz jautājumu, vai viņš, stājoties ģenerālprokurora amatā, pievērsīs īpašu uzmanību kādām sabiedrības uzmanības lokā nonākušām tēmām, pauda ģenerālprokurora amatam izvirzītais tiesnesis Juris Stukāns. Tomēr pēc tam viņš atzina, ka apstiprināšanas gadījumā aicinās atbildīgos prokurorus skaidrot savus lēmumus vairākās skaļās krimināllietās, piemēram, tā dēvētajā "Būvnieku lietā".

"Šo gadījumu, ja man būs iespēja, vienu no pirmajiem es gribēšu pārrunāt ar šo prokurori, jo tas atkal man nav saprotams. Ko viņa divus gadus neko nezināja tai lietā? Un galvenais, kas ir visinteresantākais, ka Muitas pārvaldes priekšnieks (Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas priekšnieks Kaspars Podiņš – red.) teica, ka viņaprāt lietu var virzīt uz tiesu," sacīja Stukāns.

Tieslietu padomes izraudzītais ģenerālprokurora amata kandidāts intervijā norādīja, ka ģenerālprokurors personiski nevar izrevidēt visas skaļākās lietas, taču zināmas tiesības likums ģenerālprokuroram paredz un Stukāns neizslēdz iespēju tās izmantot. "Man būs jautājumi, kādā situācijā izmeklēšana ir šobrīd," jautāts par vairākiem procesiem, kuros figurē uzņēmējs Māris Martinsons, Šveices advokāts Rūdolfs Meroni, kā arī 13. Saeimas deputāti Juris Jurašs (JKP), Atis Zakatistovs (KPV LV) un Artuss Kaimiņš, pauda Stukāns.

Savukārt taujāts par to, vai ir vēl kādi sabiedrības uzmanības lokā nonākuši fakti, kas, pēc Stukāna domām, būtu pelnījuši nonākt prokuroru uzmanības lokā, viņš teica: "Es šobrīd jums tā nevienu nenosaukšu uzreiz, bet vēlreiz – likums nosaka, ka ģenerālprokurors var uzdot veikt pārbaudes jebkurā jautājumā, kas skar sabiedrības intereses vai valsts intereses. Līdz ar to, mehānisms ir, vajag tikai viņu iedarbināt."

Jāatgādina, ka nesen kļuva zināms, ka 2014. gadā aizsāktās tā dēvētās būvnieku lietas izmeklēšana ir ievilkusies, jo lietu uzraugošā Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurore Zane Pavāre aprīļa beigās lietu atdevusi atpakaļ izmeklētājiem ar norādījumiem veikt papildu izmeklēšanas darbības. Prokurore pieprasījusi izsūtīt vairākus desmitus tiesiskās palīdzības lūgumu. VID Nodokļu un muitas policijas vadītāja Podiņa vērtējumā, šo norādījumu izpildīšanai nepieciešami vairāki gadi. Prokurores norādījumus viņš gatavojoties pārsūdzēt.

Visu interviju ar Juri Stukānu var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!