Foto: LETA
Pētot individuālo aizsardzības līdzekļu (IAL) piegādes, "Delfi TV ar Jāni Domburu" konstatēja, ka liela daļa no līdz šim Latvijas iestāžu iepirktajām medicīniskajām maskām ir zemākās kvalitātes kategorijas. Sākotnēji tas notika masku un citu aizsarglīdzekļu deficīta laikā, taču šādu masku iegāde turpinās arī pēc sākotnējo rezervju izveides, kad iepirkumi pārcelti no veselības uz aizsardzības resoru. Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs (VAMOIC), pretēji valsts plānos un Aizsardzības ministrijas mājaslapā publicētajā specifikācijā minētajam par augstākās kategorijas masku piegādi, pirmo darījumu par medicīnas maskām īsi pirms Lieldienām noslēdzis ar Singapūrā reģistrēto firmu "ADDI Trading PTE Ltd" – par nepilnu pusotru miljonu masku par gandrīz miljonu eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas individuālo aizsarglīdzekļu (IAL), tostarp medicīnisko masku iegādes un piegādes organizēja Nacionālais veselības dienests (NVD). Kā jau iepriekš rakstīts, pēc 28.martā notikušās pirmās gandrīz 900 000 masku piegādes no Ķīnas ar "airBaltic" specreisu, turpmākas piegādes kavējās un aprīļa sākumā mediķi bija spiesti taupīt.

NVD iepirkumos no astoņiem miljoniem masku seši jau piegādāti


Tomēr aprīļa sākumā piegādes turpinājās un šī mēneša pirmās nedēļas beigās NVD jau varēja paziņot par mediķiem nepieciešamajām rezervēm uz mēnesi. Saskaņā ar NVD publiski sniegto informāciju, posmā no 17.marta līdz 2.aprīlim noslēgti līgumi ar SIA "GP Nord", SIA "Lauma Fabrics", SIA "Saules aptieka" un SIA "ATTA-1", par kopumā 8 016 000 medicīnisko masku iegādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!