Ir vairāki ārvalstu ražotāji, kas plāno vai jau uzsākuši sadarbību ar Latvijas uzņēmumiem militārtehniskā nodrošinājuma jomā, informē Aizsardzības ministrija (AM), tomēr tā neatklāj, kas ir aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa (ZZS) minētās daudzās militārās industrijas kompānijas, kas Latvijā meklē partnerus un vēlas investēt šeit naudu.

Raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) atklāja, ka "šobrīd ļoti daudzas lielas militārās industrijas kompānijas lūkojas šeit pēc partneriem un ir gatavi šeit investēt naudu, lai attīstītu šo ražošanu." Konkrētāku informāciju par to, kādas kompānijas un kādā ražošanā grasās investēt Latvijā ministrs nepaskaidroja, vien norādīja, ka tiks ražots nepieciešamais gan mūsu bruņotajiem spēkiem, gan iespējamam eksportam.

Uz "Delfi" jautājumiem pēc raidījuma AM atbildē norāda, ka viņiem šobrīd ir informācija par vairāku ārvalstu ražotāju plānotu vai jau uzsāktu sadarbību ar Latvijas uzņēmumiem, kura ir saistīta ar Nacionālo bruņoto spēku (NBS) lietoto materiāltehnisko līdzekļu vai to sastāvdaļu ražošanu un uzturēšanu, kā arī šo procesu nodrošināšanai nepieciešamo zināšanu pārnesi.

Vairums no šiem projektiem paredzot Latvijas industrijas esošās kapacitātes un ražotņu izmantošanu, nepieciešamības gadījumā tās pakāpeniski pielāgojot specifiskām militārās industrijas prasībām. Konkrētas ražotnes gan ministrija nevarēja nosaukt, jo "visas šīs darbības veic privāti komersanti, kuri nozares specifikas un ar to saistīto drošības apsvērumu dēļ nav gatavi publiskā vidē izplatīt detalizētu informāciju par savas darbības apstākļiem". Arī uz jautājumu par to, vai gaidāmas kādas jaunas ražotnes, AM nevarēja atbildēt.

Pagājušā gada decembrī Bergmanis intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" teica, ka Latvijas armijas vajadzībām Anglijā iegādātajiem kāpurķēžu bruņutransportieriem CVRT (Combat Vehicle Reconnaissance Tracked) munīciju ražos Latvijā. Vēlāk NBS komandieris Leonīds Kalniņš intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" skaidroja, ka tā bijusi ražotāja "BAE Systems" iniciatīva – rast iespēju munīciju ražot Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!