"Svarīgākais, mūsuprāt, būtu pat nevis šīs naudas balvas, bet, ja mums būtu iespēja, piemēram, darba vietā strādāt bez maskas cilvēkam, kurš ir vakcinējies," pirmdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā par vakcinācijas pret Covid-19 veicināšanu, pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidents, "Latvijas Finiera" padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis. Viņš uzsver, ka prasība lietot sejas aizsargmaskas par īpašu apgrūtinājumu kļuvusi karstuma dēļ.

Biķis skaidroja, ka, lai varētu dalīt darbiniekus divās grupās – vakcinētos un nevakcinētos, lai vakcinētie, uzturoties kopā vienā cehā, varētu nelietot maskas, darba devējiem būtu nepieciešama informācija par viņu darbinieku vakcinācijas statusu. Pēc Biķa teiktā, pašreizējā situācija tikai vairo spriedzi kolektīvā, savukārt iespēja vakcinētajiem darbavietā esot kopā ar saviem vakcinētajiem kolēģiem tomēr neizmantot maskas, būtu sava veida bonuss.

“Ir lietas, ko var pieprasīt gan darba devējs, gan arī valsts pārvalde. Tieslietu ministrija atbalstīs visus racionālos priekšlikumus kā veicināt vakcināciju,” diskusijā “Vakcinācija pret Covid-19: kā veicināt, kam pieprasīt?” solīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), apgalvojot, ka viņš saprot darbiniekus, kurus tieši fakts, ka maska darbavietā būs jāvalkā šā vai tā, attur no vakcinēšanās pret Covid-19.

Savukārt Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis norādīja, ka, atbilstoši epidemiologu norādījumiem, ja darbavietā kaut vai kolektīva mazākā daļa nav vakcinēta pret Covid-19, maskas ir jālieto visiem. “Tas zināmā mērā arī motivē iedzīvotājus un darbiniekus veikt šo vakcināciju, jo tad viņiem ir vieglāki darba apstākļi,” sprieda Dūrītis.

Patlaban Ministru kabineta noteikumos, kas regulē epidemioloģiskās drošības prasības Covid-19 ierobežošanai, ir noteikts, ka, neizmantojot mutes un deguna aizsegus darbavietā var pulcēties personas, kas ir izslimojušas Covid-19 vai pilnībā vakcinētas pret šo infekciju. Šiem cilvēkiem ir atļauts arī neievērot 2 metru distanci. Savukārt uzturoties koplietošanas telpās vai gadījumos, kad kopā ar vakcinētajiem vai pārslimojušajiem telpā atrodas cilvēki, kuru vakcinācijas statuss nav zināms, mutes un deguna aizsegi ir jāizmanto visiem.

Jau vēstīts, ka šā gada februārī “Latvijas Finierim” piederošā bērza saplākšņa apstrādes rūpnīca “Troja” uz laiku bija spiesta apturēt darbu Covid-19 uzliesmojuma dēļ. Infekcijas uzliesmojumi skāruši arī citus Latvijā pazīstamus uzņēmumus. Uz argumentu, ka, dodot darba devējiem iespēju uzzināt savu darbinieku vakcinācijas statusu, pastāv risks, ka tos, kas nevakcinējas, darba devēji atlaidīs, Biķis atbildēja, ka, ņemot vērā darbaspēka trūkumu visās nozarēs, šāds scenārijs ir mazticams.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusiju “Vakcinācija pret Covid-19: kā veicināt, kam pieprasīt?”, kurā piedalījās tieslietu ministrs Bordāns, Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Dūrītis, “Latvijas Finiera” padomes priekšsēdētājs Biķis, kā arī LU profesors, sociālās psiholoģijas pasniedzējs Ivars Austers un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns, var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!