“Covid-19” krīze bankām dod iespēju atjaunot iepriekšējās ekonomiskās krīzes laikā sagandēto reputāciju, demonstrējot savu pretimnākšanu grūtībās nonākušiem kredītņēmējiem – gan uzņēmumiem, gan privātpersonām. To šodien intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” pauda finanšu ministrs Jānis Reirs, atklājot, ka jau tiek domāts par kredītiestādēm noteiktā normatīvā regulējuma “atvieglošanu”.

Reira vadītajā darba grupā tapušais likums par īpašiem pasākumiem “Covid-19” krīzes laikā paredz iespēju palielināt “Altum” rezerves kapitālu, lai attīstības finanšu institūcija varētu sniegt kredītu garantijas grūtībās nonākušajiem uzņēmumiem un aizdevumus krīzes risinājumiem.

Reirs norādīja, ka ārkārtas situācijā, kad daudziem uzņēmumiem strauji krītas apgrozījums, šādiem uzņēmumiem izsniegtie kredīti automātiski ir jāklasificē kā uzraugāmi. Tādēļ bankām būtu jāveido uzkrājumi, kas nozīmē, ka krīzē nonākušajiem uzņēmumiem izsniegtie kredīti tām kļūtu neizdevīgi. Tieši šādas situācijas esot plānots novērst, iedarbinot kredītu garantiju sistēmu.

“Mēs privāto biznesu nevaram piespiest, bet es domāju, ka tās sarunas, kas ir uzsāktas – situācija mainīsies. Bankas nedzīvo atsevišķi no biznesa ekosistēmas. Tas ir saprotams, ka, ja bankas nokaus biznesu, tad pēc krīzes tām nebūs ar ko strādāt,” sprieda finanšu ministrs.

Latvijas Finanšu nozares asociācija vēsta, ka bankas klientiem - gan uzņēmumiem, gan privātpersonām, kam radušies sarežģījumi "Covid-19" dēļ, piedāvās kredītbrīvdienas, kredīta pamatsummas atmaksas atlikšanu, kā arī citu saistību atlikšanu uz laiku.

Visu interviju ar finanšu ministru Jāni Reiru var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!