“Mēs nevaram runāt par to, ka viņš [skolēns – red.] ar reizi nedēļā uztaisītu testu ir drošs kafejnīcā, leļļu teātrī vai kinoteātrī,” tā “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusijā pauda izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP). Viņa skaidroja, ka paredzēts, ka jaunajā mācību gadā skolās regulāri veiktos Covid-19 testus audzēkņi varēs izmantot, kā veselības apliecinājumu, lai piedalītos mācību stundās vai interešu izglītībā, bet ne citās situācijās.

Lai gaidāmajā 2021./2022.mācību gadā skolēni varētu piedalīties klātienes mācībās, viņiem būs nepieciešams Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, vai negatīvs tests – tā pagājušonedēļ lēma valdība. Ņemot vērā, ka skolēni līdz 12 gadu vecumam šobrīd nevar tikt vakcinēti, viņiem testi būs jāveic regulāri, saskaņā ar Veselībs ministrijas izstrādātu algoritmu, visticamāk reizi nedēļā. Detalizētāk valdība šos jautājumus skata 17. augusta sēdē.

Raidījumā jautāta, vai skolās veikto testu rezultātus skolēni varēs izmantot arī tāda Covid-19 sertifikāta ieguvei, kas ļauj piedalīties ar mācībām nesaistītās aktivitātēs, ministre atbildēja noliedzoši. “Ir trīs līmeņi – viens ir skola, darbs. Otrs ir saistītās lietas, kas skolniekam ir interešu izglītība – tur derīgi. Savukārt kafejnīcas, teātris – nu tā kā nē.”

Viņa gan atzīmēja, ka skaidrojums par to, kādēļ radīts šāds dalījums, būtu jāuzdod Veselības ministrijas (VM) pārstāvjiem, bet šajā gadījumā strīds starp ministrijām neesot pastāvējis. “Te man jāaizstāv kolēģis Pavļuts, jo redz kā ir – ja mēs sakām, ka šie iknedēļas testi ir monitorings, tad mēs nevaram runāt par to, ka viņš ar reizi nedēļā uztaisītu testu ir drošs kafejnīcā, leļļu teātrī vai kinoteātrī,” skaidroja Muižniece.

Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga gan norādīja, ka arodbiedrība iestājusies par to, lai šādi testi būtu derīgi arī ar skolu nesaistītām aktivitātēm.

Jāpiebilst, ka piedalīties diskusijā tika aicināti gan VM politiskās vadības, gan ierēdniecības pārstāvji, bet visi dalību atteica, atsaucoties uz aizņemtību vai atrašanos atvaļinājumā.

Pilnu diskusijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!