Indriķis Muižnieks, kuru valdība vakar neapstiprināja Latvijas Universitātes (LU) rektora amatā, ir pārliecināts, ka, pieņemot šādu lēmumu, valdība ir pārsniegusi savas pilnvaras. Viņš jau sagatavojis prasības pieteikumu administratīvajai tiesai, kuru lūgs atcelt sev nelabvēlīgo valdības lēmumu. To Muižnieks šodien apliecināja “Delfi TV ar Jāni Domburu”.

Otrdien valdība par LU rektora pienākumu izpildītāju apstiprināja LU Vēstures un filozofijas fakultātes profesoru Gvido Straubi. Viņš jau paziņojis, ka plāno nekavējoties ķerties pie jaunu rektora vēlēšanu sarīkošanas.

Tikmēr Muižnieks intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” norādīja, ka vienlaikus ar prasības pieteikumu tiesā gatavojas iesniegt arī lūgumu tiesai noteikt prasības nodrošinājumu. Tas ietvertu arī aizliegumu rīkot jaunas rektora vēlēšanas līdz brīdim, kamēr tiesa ir apmierinājusi vai noraidījusi Muižnieka sūdzību par valdības lēmumu.

Otrdien neilgi pēc Muižniekam nelabvēlīgā valdības lēmuma LU prorektori Ina Druviete un Valdis Segliņš paziņoja, ka, sākot no 28. augusta dodas atvaļinājumā. Iekrājušos atvaļinājumus abi plāno izmantot līdz pat novembrim. Muižnieks šodien atzina, ka ir apstiprinājis Druvietes un Segliņa atvaļinājumus un arī pats plāno doties atvaļinājumā. “Akadēmiskiem cilvēkiem ir tie garie atvaļinājumi un, ja nu viņiem tas atvaļinājums ir, viņi ir tiesīgi tos izmantot,” intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” sacīja Muižnieks.

Otrdien LU administrācijas vadītājs Ansis Grantiņš paziņoja, ka, ņemot vērā, ka ir apšaubīta šā gada maija nogalē notikušās LU Satversmes sapulces leģitimitāte, par neleģitīmu uzskatāms arī tajā apstiprinātais LU Senāts un Šķīrējtiesa. Tomēr šodien LU Senāts paziņoja, ka gan Senāts, gan Šķīrējtiesa turpina savu darbu, jo lēmumi par šo institūciju apstiprināšanu nav nedz apstrīdēti, nedz atcelti. Senāts jau tuvākajā laikā plāno sanākt uz sēdi, kurā lems par jaunas Satversmes sapulces sasaukšanu un rektora vēlēšanām.

Pilnu “Delfi TV ar Jāni Domburu” intervijas ar Muižnieku ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!